Men heeft geen tijd voor dankbaarheid

In januari 2014 vloog deze hashtag mijn wereld in en ik besloot aan de gekte mee te doen. Hoe moeilijk is het om dagelijks een foto van iets leuks te maken? Na de start bleek 71% van de deelnemers de uitdaging niet af te maken vanwege ‘tijdsgebrek’. Als je geen tijd hebt om happy te zijn, waar ben je dan mee bezig? Terugkijkend in dat album bestond de happy in mijn leven op dat moment uit behoorlijk wat glazen wijn, veel eten en volleerde supermodel poses van mijn kat. Was ik wel écht blij? Het antwoord is nee want een paar maanden verder in dat jaar beleefde ik mijn Grote Instorting. #burnout #notsohappy #voorspellendvermogenvanfotos

Lichtpuntjes in de duisternis die depressie heet

Niemand heeft elke dag een fantastisch dag, maar zelfs klotedagen kunnen een gouden randje hebben door een moment van dankbaarheid of iets wat je een lach geeft. Het gaat erom dat je die momentjes blijft herkennen, hoe rot je dag ook is. En dat is wat het voor mij deed in het kutste jaar van mijn leven. Ik zat al 6 maanden ziek thuis met een burn-out en depressie, voelde me ellendiger dan ooit tevoren. Ondanks de ellende die ik in deze periode voor mijn kiezen kreeg, besloot op aanraden van mijn therapeute op 1 januari 2015 toch weer met #100happydays te starten. Het hielp me de gouden randjes te zoeken in doorgaans donkergrijze tot soms inkt zwarte dagen. #ietsmetzoektengijzultvinden

Hoe maak ik mezelf bewust van dankbaarheid?

Het dagelijks stilstaan bij blijdschap of dankbaarheid werkte therapeutisch. In de psychologische hulpverlening is de helende werking van een dankbaarheidsdagboek bijhouden al langer bekend maar iets voor jezelf houden maakt het ook makkelijker om dagen over te slaan of er mee te stoppen. De soort van sociale druk die ik mezelf oplegde om mijn 100 dagen op Instagram en Facebook te delen, zorgde ervoor dat ik het ook trouw bleef doen. Hoewel sommige dagen echt een struggle waren om een fotomoment te vinden, was er altijd wel iets wat fijn was. Een fris en schoon dekbed, een fijne film, kopjes van mijn harige kind. Langzamerhand begon ik meer dan één lichtpuntje op een dag te herkennen en toen de 100 dagen voorbij waren besloot ik door te gaan. #365happydays #houdatgevoelvast

Dankbaar voor de overvloed aan happydays

En zo plaats ik alweer voor het derde jaar op rij, elke dag een foto van waar ik dankbaar voor ben. Het verschil met die eerste 100 dagen en wat ik nu in mijn #365morehappydays album post is duidelijk zichtbaar. Natuurlijk komt er nog weleens een glas wijn voorbij en sinds we twee kittens hebben, domineren die clowntjes mijn fotoalbum, maar de oppervlakkigheid is verdwenen. Ik leef anders, bewuster, rustiger en dat is merkbaar in de soort momenten waar ik dankbaarheid voor voel. Ik hoef niet langer naar deze momenten te zoeken maar kan gewoon kiezen! Want wat je aandacht geeft, groeit. En aandacht aan mijn dagelijkse dankbaarheid geven heeft dat zeker gedaan! 

Denk jij wel eens bewust aan waar je dankbaar voor bent? Wil je bewuster worden van die gouden randjes? Start dan je eigen 100 dagen challenge! Deel je foto’s op Instagram en/of Facebook met de hashtag #100happydays, #365dagensuccesvol en tag 365 Dagen Succesvol. Inspireer jouw omgeving met je dagelijkse dankbaarheid!