1. Dankbare mensen zijn het gelukkigst

Je zou misschien denken dat gelukkige mensen het meest dankbaar zijn. Maar de benedictijnse monnik David Steindl-Rast laat je zien dat het andersom werkt: de dankbare mensen zijn gelukkig! In deze TED Talk legt Steindl-Rast heel helder uit dat dankbaarheid in feite niets anders is dan je verheugen over elk nieuw moment dat je gegeven is.

Na een lang verblijf in Afrika verwonderde Steindl-Rast zich over de verworvenheden in de westerse wereld: water, licht, elektriciteit. Iedere keer als hij de kraan aan zette, was hij dankbaar verrast door deze luxe. Maar al snel was hij er weer aan gewend. Daarom plakte hij briefjes op het lichtknopje en naast de kraan. Deze briefjes herinnerden hem eraan hoe bijzonder het was dat hij altijd meteen kon beschikken over water en licht.

Steindl-Rast vat deze aanpak samen in het volgende driestappenplan:

  • Stoppen
  • Kijken
  • Gaan.

Eigenlijk net als bij het oversteken op straat. De briefjes laten hem stilstaan, geven hem de kans zien wat hem gegeven is en inspireren hem vervolgens om iets te doen met elk nieuw moment.

2. Een oefening in dankbaarheid

Je zou deze TED Talk goed kunnen inzetten als praktisch vervolg op de talk van David Steindl-Rast. In de tweede helft van deze video vind je namelijk een adembenemende videomeditatie met beelden die we vaak zo gewoon vinden: een zonsopgang, wolken, water, de mensen om ons heen.

De video is gemaakt door natuurcineast Louie Schwartzberg, die al zijn hele leven schitterende time-lapse beelden maakt van alles wat hem verwondert. De rustige stem van David Steindl-Rast laat je anders kijken naar deze beelden en de wereld waarin je leeft. Een aanrader als je wel wat hulp kunt gebruiken bij het vinden van dingen om dankbaar voor te zijn.

3. Verander je brein voor blijvende dankbaarheid

Jane Ransom gebruikt weer een ander driestappenplan naar blijvend geluk door dankbaarheid, en onderbouwt het nut hiervan met wetenschappelijk bewijs.

Haar drie stappen:
1. Emote (voelen)
2. Extend (verspreiden)
3. Exercise (oefenen)

  1. Stap 1: neem de tijd om dankbaarheid daadwerkelijk te voelen. Hierdoor zet je je hippocampus aan het werk: het hersendeel verantwoordelijk voor leren en onthouden.
  2. Stap 2: wees andere mensen dankbaar en laat die dankbaarheid merken. Hiermee spreek je die hersengebieden aan die te maken hebben met sociale intelligentie.
  3. Stap 3: oefen dagelijks in het voelen en delen van dankbaarheid. Zo komt deze gewoonte in je langetermijngeheugen terecht.

De drie stappen herstructureren letterlijk je brein, een proces dat neuroplasticiteit heet.

Onze hersenen vernieuwen zichzelf continu. De manier waarop het brein zich vernieuwt hangt af van je gedachtes en gevoelens. Daarom is het wel zo slim om tijdens dit vernieuwingsproces positieve sturing te geven aan deze nieuwe structuur van je brein! Volgens Jane Ransom hebben de drie stappen al na twee weken een blijvend effect. Maar zoals ze zelf zegt: als je er zo gelukkig van wordt, waarom zou je er dan mee stoppen?

Wat vind jij van deze TED talks? Ken jij misschien nog andere mooie verhalen, blogs of video’s over dankbaarheid?