Voor je het weet zit je er weer middenin en is er niks meer over van dat relaxte gevoel wat je had op vakantie. Maar wat nou als ik je vertel dat je dat gevoel kunt vasthouden? Misschien wel… Voor altijd?

Het ultieme vakantiegevoel

Een lange tijd leefde ik in permanente vakantiemodus. Eerst een beetje geholpen door de omstandigheden – ik groeide op op Aruba – en daarna doordat ik in een groot, nieuw land (Nederland) kwam waar alles nieuw voor me was. Voor mij is dat het ultieme vakantiegevoel: vrijheid om nieuwe dingen te ontdekken, om niks te moeten, om lekker te doen waar ik blij van word. Toen mijn leven steeds voller werd met dingen die ik moest doen, verloor ik dat vakantiegevoel. Doodzonde!

Sinds een paar maanden begint het gevoel een beetje terug te komen. Ik werd ontslagen (of misschien beter gezegd: nam ontslag) en begon voor mezelf, waardoor ik mijn vrijheid terug kreeg. Nu zeg ik natuurlijk niet dat we allemaal na de zomervakantie massaal onze banen moeten opzeggen – ik weet dat je erover na hebt gedacht! – maar ik ben wel vóór een leven waarin je dat vakantiegevoel, wat dat voor jou ook is, vast kunt houden. Al is het maar zodat je niet meer van weekend tot weekend, of van vakantie tot vakantie, leeft. Daarom hieronder mijn 6 tips voor meer vakantiegevoel in je leven!

1. Zorg ervoor dat je werk doet waar je naar uitkijkt. 

Zodra je op zondagmiddag of al in de laatste week van je vakantie buikpijn krijgt van het idee dat je “weer moet”, gaat er iets niet goed. Of je nu voor jezelf of voor een ander werkt, zorg dat je op een plek zit waar je je passie en talenten kunt inzetten en er goed voor betaald krijgt. Kun je over een paar maanden weer een paar daagjes weg, en doe je dit niet om te vluchten maar om nieuwe inspiratie op te doen. 

2. Vergeet de tijd – en je agenda. 

Ik ben altijd te laat en ik heb geen agenda (nou vooruit, sinds kort eentje op mijn telefoon omdat ik simpelweg ergens al mijn ideeën moet opschrijven en dan gelijk maar inplan wanneer ik ze ga uitwerken omdat ik het anders weer vergeet). Van verder dan een week vooruit plannen krijg ik enorme kriebels. Ook van een volle agenda word ik heel ongelukkig: dan is er zo weinig ruimte voor spontaniteit – ook een puntje wat hoog op mijn vakantie-gevoel-lijstje staat. Wanneer je de tijd loslaat is het veel makkelijker om in het nu te leven en in te spelen op wat er op je pad komt. Al doe je dit maar in het weekend…

3. Doe dingen omdat je het wilt, niet omdat het moet. 

Dit geldt niet alleen voor je werk, maar eigenlijk voor alles. Wanneer je met tegenzin dingen doet – omdat het moet of omdat het zo hoort of omdat het van je verwacht wordt of wat dan ook voor reden die je bedenkt om het voor jezelf te verantwoorden – ben je niet jezelf. En dit is JOUW leven. Waarom zou je dat besteden aan het doen van dingen die je eigenlijk niet wilt?! Zotheid. 

4. Wees een toerist in eigen stad/land. 

Ga eens op onderzoek uit in de stad waar je al jaren woont, of bezoek er eentje aan de andere kant van het land. Nieuwe plekken ontdekken, met de locals in gesprek gaan, een keer omhoog kijken in plaats van altijd maar naar de grond voor je voeten… Stap eens uit je comfortzone en ontdek dat die nog veel kleiner is dan je eigenlijk dacht. Of wilt. Ga eropuit en vergroot letterlijk je wereld. 

5. Wees nieuwsgierig en sta open. 

Is het je weleens opgevallen dat het op vakantie veel makkelijker is om contact te leggen met anderen? Ineens ben je beste vrienden met de barman in het hotel waar je verblijft, zit je aan tafel bij de taxichauffeur en zijn familie te genieten van de lokale cuisine, sta je te swingen in een discotheek die je aangeraden werd door iemand die bij hetzelfde bandje op straat stond te dansen. Omdat alles onbekend is, ligt de wereld aan je voeten en sta je veel meer open voor adviezen van anderen. Beeld je eens in als je dat in je dagelijkse leven ook zou zijn! 

6. Koop een hangmat/jacuzzi/caravan/pizzaoven/huis-aan-zee. 

Omring je met die dingen die je herinneren aan fijne plekken en mooie tijden, die je helpen ontspannen en/of dat vakantiegevoel geven. Behoeft niet veel verdere uitleg, toch?

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou