Picture by: SDVH

Alle controle loslaten

Toch gaat het ons verrassend natuurlijk af, vind ik. Ik sta er echt versteld van wat je als mens kan verdragen qua veranderingen. Hoe makkelijk ik ermee om blijk te gaan dat we geen eigen wc en douche meer hebben (de keren dat we die niet kunnen vinden hebben me al een volleerd gebruiker van de plastuit en washand gemaakt), hoe probleemloos ik in een stel kleine kastjes moet graaien naar mijn beperkte garderobe, hoe geduldig ik iedere avond opnieuw mezelf in bochten wring om de gordijntjes voor de ruitjes dicht te knopen. Hoe ik mezelf over het algemeen in bochten wring trouwens, om te wonen in dit busje.

Ik ben een control freak en van tevoren heb ik duizend voorstellingen gehad over dit leven. Soms maakte ik me zorgen, want lang niet alles kun je anticiperen. Eén zorg stak overal bovenuit: goed kunnen slapen. We hadden een fantastisch luxe boxspringbed, met kingsize afmetingen en alles. Een jaar geleden gekocht en veel te veel geld in gestoken, maar dat mocht, want we zouden er minstens de komende tien jaar iedere nacht van gaan genieten.

Na het bedenken van dit plan werd ik soms gek als ik dacht aan hoe het moest gaan met het slapen. Hoe kon ik dat overheerlijke zachte bed in hemelsnaam verruilen voor een neergeklapt bankje in een busje? Het is er nota bene zo smal dat onze kussens net naast elkaar passen.

Hoe groot is je aanpassingsvermogen?

En daar lig ik nu in bed. Blij. Tevreden. Ik schrijf dit ’s ochtends vroeg terwijl Jeroen nog naast me ligt te slapen. Zelf was ik al wakker geworden, uitgeslapen na een prima nachtrust. Oké, qua comfort haalt dit het niet bij ons oude bed, maar om eerlijk te zijn ben ik er al aan gewend. Zoals ik al aan zoveel dingen ben gewend. Ik had echt nooit kunnen denken dat het zo simpel is om een radicaal ander leven te gaan leiden. Feitelijk hoef je er niets voor te doen ook, je aanpassingsvermogen doet het werk voor je.

Als dit je iets te perfect in de oren klinkt: geloof me, dat is het ook niet. Er zijn genoeg hobbels op de weg en deze reis is nu al één grote levensles, maar ik vind het heel bemoedigend om te merken dat ik binnen zo’n korte tijd tot zoveel verandering in staat ben. Dat kan dus gewoon! Ik had geen idee. Wie weet wat voor keuzes ik eerder in mijn leven wel niet had gemaakt als ik niet zo had vastgehouden aan vastigheid en mijn angsten voor het onbekende. Maar nu ben ik gelukkig waar ik nu ben en dat is helemaal prima.

Heb je toffe inzichten opgedaan uit dit artikel? Laat het ons weten en deel het met een comment.