Natuurlijk, niet alle stress is slecht. Als je een deadline moet halen is het best handig dat je nog even een uurtje kunt doortrekken. Lang aanhoudende stress is echter voor niemand goed. Een te hoog niveau van adrenaline en cortisol, twee belangrijke stresshormonen, put op den duur je systeem uit. Met het gevolg dat je concentratie en geheugen achteruitgaan, je immuunsysteem verslechtert en je lichamelijke klachten krijgt. Ook leidt chronische stress vaak tot angst, burn-out en depressie.

Bewaar je energie

Helaas zijn best wel gewend geraakt aan stress en een overvolle agenda. Net als de zes koppen koffie per dag en de zes uurtjes slaap per nacht. Lekker doorgaan noemen we dat. Hoog tijd om ook eens te leren hoe je rust pakt en het liefst dagelijks. Dan kun je namelijk energie bewaren voor de dingen die je echt belangrijk vindt. En eigenlijk is het verdraaid simpel. Je hebt maar een paar minuutjes voor nodig, plus je adem.

Adem je tot rust

Ademhaling is de makkelijkste manier om tot rust te komen. Het kalmeert direct je zenuwstelsel en dat kalmeert je hoofd. Uit onderzoek blijkt dat emoties gelinkt zijn aan een specifieke ademhaling. Er is dus een ademhaling voor angst en een andere voor blijheid en weer een andere voor rust. Het geniale is dat het ook andersom werkt. Doe je de angst-ademhaling, word je bang. Doe je de rust-ademhaling, word je dus rustig. De ademhaling, roept de bijbehorende emotie op. En geef toe, ademhalen is veel makkelijker dan jezelf met je gestreste hoofd toeroepen dat je even moet relaxen. En dat dan ook doen.

In de video legt Emma Seppälä uit hoe het zit met adem en emoties. Zij is directeur van het Center for Compassion and Altruism Research and Education (CCARE) in Stanford en doet onderzoek naar stress. Op een minuutje of drie laat zij een effectieve ademhalingsoefening zien. Deze alternerende ademhaling wordt ook veel gebruikt in de yoga en brengt je linker- en rechterhersenhelft in balans. Je emoties en je ratio dus.

Tip: meteen meedoen!

 

Heb je de ademhalingsoefening in de video gevolgd? En wat deed het met je? Laat ons weten via social media!