Dan gaat de telefoon. Mijn moeder. Ze heeft een chronische ziekte en het gaat momenteel niet zo goed met haar. Zoon 1 probeert intussen zijn vork in zijn broertjes neus te steken. Ik kijk naar mijn telefoonscherm, en druk het inkomende gesprek weg. Nu even niet. Bovengenoemde scène is herkenbaar voor werkende vrouwen met kinderen. We voelen ons gegijzeld door verplichtingen naar ouders, kinderen, partner, werk, vrienden, etc. Er is weinig ademruimte voor eigen wensen en verlangens.
Ruimte creëren voor jezelf
Na bovengenoemde ervaring besluit ik: de koek is op. Ik ga mijn leven anders vormgeven. En, stapje voor stapje, vind ik een modus operandi die werkt. Hieronder mijn 5 tips om ademruimte te creëren voor jezelf.
1. Maak iedere dag tijd vrij voor jezelf; al is het maar een halfuurtje. En! Voel je niet schuldig, maar bezie deze tijd als een praktische noodzaak. Want: als je telefoon leeg is, moet deze toch opgeladen worden?
2. Go with the flow. Kijk eens naar hoe je kinderen, als je kleine kinderen hebt, omgaan met tijd. Er is niets anders dan NU en daar hebben ze alle aandacht voor. Niet “had ik gisteren maar” of “ik moet nog allemaal…” Laat deze gedachten los!
3. Werk met haalbare to-do-lijstjes. Voorafgaande tip kun je makkelijker uitvoeren door te werken met afvinklijstjes. Prioriteer wat je moet doen en schrijf alleen op wat écht nodig is. Dingen die geen haast hebben en/of waar je geen zin in hebt, schrap je. (SUBTIP: nee is ook een antwoord!)
4. Deel je agenda met je gezin. Hierdoor geef je inzicht in wat je allemaal moet doen en voorkom je miscommunicatie – “Ik heb dan toch een afspraak met de tandarts staan!”. Ook heb je een zelfverdedigingsstok om mee te slaan: “Die avond heb ik een afspraak. Met mezelf, ja!”
5. Creëer duidelijke verwachtingen naar iedereen in je omgeving. Ik kan mijn moeder niet iedere dag helpen. Ik heb er geen tijd voor. En geen zin in. Dat weet zij en dat neemt ze me geheel niet kwalijk: “Je hebt het al druk genoeg,” zegt ze. Onze oplossing is dat we nu betaalde mantelzorg inzetten. Zij blij, ik blij.
Heb je iets aan deze tips? Of heb je er wellicht een ter aanvulling? Laat het ons weten via de comments hieronder!