De lessen die je later in de weg zitten

Jammer genoeg leer je daardoor onbewust een paar onhandige dingen: dat je sterker bent als je het alleen doet, bijvoorbeeld. Maar ook dat het een zwakte is om om hulp te vragen. Dat je beter de slimste in de zaal kunt zijn, dan degene die nog het meeste kan leren. Dat kennis iets schaars is, dat je moet beschermen omdat het van je kan worden afgenomen. Allemaal onzin natuurlijk en precies die lessen zitten je later in de weg, als op je werk een leidinggevende roept dat er effectiever moet worden samengewerkt, of dat je met elkaar beter in de gaten moet houden wat de concurrent doet. Nadat afkijken je hele schoolcarrière werd verboden, is het opeens iets dat je elke dag moet doen.

De fout zit niet in het afkijken, maar op hele andere plekken. In de druk op hoge cijfers bijvoorbeeld, of zelfs een cultuur waarbij een ‘hogere’ opleiding meer waard is dan een lagere. De fout zit in het idee dat ‘alleen’ beter is dan samen. Dat meetbare toetsen afnemen, belangrijker is dan nieuwe dingen leren. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die een toets maken en in de laatste tien minuten hun antwoorden onderling vergelijken, een stuk meer onthouden dan kinderen die dat niet doen. Je kunt minder goed meten wat ze precies weten, maar als je ze dezelfde vragen een paar maanden later nog eens stelt, kunnen ze die ‘overlegde antwoorden’ veel beter reproduceren. Minder meten is blijkbaar meer leren.

Leren van elkaar

Afkijken moet. Sterker nog: je kunt niet anders. De spiegelneuronen in je hersenen stemmen zich de hele tijd af op wat de mensen om je heen doen en zorgen dat je dat bijna als vanzelf nadoet. Het idee dat je die neuronen bij de drempel van de school kunt achterlaten, is een beetje typisch. Slimmer is het om ze volledig in te zetten, door samen te werken rondom rolmodellen en te leren van wat die voorbeelden precies zo goed doen.

Uit onze boeken hebben we expres de standaardteksten over copyright laten weghalen. In plaats van alle woorden achter een slotje te doen, staat er nu: ‘alle ideeën, inzichten en verhalen uit dit boek mogen met zo veel mogelijk mensen worden gedeeld’.

Dus voel je vrij en kijk alles af. Leer je vaak nog het meeste van ook. Geïnstitutionaliseerd afkijken past beter in de eenentwintigste eeuw dan een muurtje tussen tafels.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou