We beantwoorden in deze video de vraag van Manon. Zij stelde de volgende vraag:

Hoe kom ik van het gevoel van afwijzing (en de daarbij horende gevoelens van teleurstelling op teleurstelling) af? Het varieert van mijn partner die me niet uitnodigt voor een avondje stappen met haar vrienden tot vrienden die me niet uitnodigen voor een feestje waar ze heen gaan of collega’s die mij niet uitnodigen voor een etentje, etc. Ik voel me van kinds af aan al afgewezen en zou hier graag van af willen. In ieder geval een andere manier leren om ermee om te gaan!

Afwijzing bestaat niet

Goed nieuws: afwijzing betekent helemaal niets. Het verhaal dat je er bij vertelt maakt het pas interessant. Doordat jij de afwijzing (die simpelweg betekent dat je bijvoorbeeld een keer niet mee gaat eten) koppelt aan een gevoel van ‘mijn vrienden vinden me niet aardig’ of ‘ze vinden me niet leuk’, voel je je er rot over. Maar je vrienden vinden je echt wel leuk, dus het verhaal – en dus ook de afwijzing – komt bij jezelf vandaan. Wat nu als je besluit dat het verhaal wat je hebt bedacht simpelweg niet waar is? Dat iedereen je leuk vindt, ongeacht of ze het zelf al weten of niet? Als je vooral gaat beginnen jezelf leuk te vinden? Verandert er dan iets aan hoe je de situaties bekijkt? Waarschijnlijk wel.

Afwijzing is een verhaal

Waarschijnlijk is deze vorm van afwijzing voor veel mensen herkenbaar. Maar let op: het komt met een enorm hoge prijs. Doordat je jezelf keer op keer afwijst, wordt het een patroon. De volgende keer dat je ter ore komt dat je collega’s uiteten gaan, heb jij jezelf namelijk al afgewezen voordat zij überhaupt de kans hebben gehad om je uit te nodigen! Dat wil niemand.

Besluit dus NU dat het afwijzen niets met de situatie te maken heeft, niets zegt over je karakter en je geen leuker of minder leuk mens maakt. Leer van jezelf te houden en je zult zien dat anderen je voorbeeld volgen. Onthoud: gebeurtenissen kun je niet kiezen, verhalen erover wel.

PS. Misschien is het zo dat het wel aan jou ligt – dat je vrienden, wanneer je er een eerlijk gesprek over voert, aangeven dat je inderdaad niet zo lekker in de groep past of dat je om wat voor andere (persoonsgebonden) reden dan ook niet wordt uitgenodigd. Dan is het tijd voor nieuwe vrienden!

Voel jij je ook weleens afgewezen en heb je wat aan onze tip? Misschien heb je zelf nog wel een aanvullende tip! We kijken ernaar uit in de comments.