Rollercoaster

Vanaf 2014 kreeg Alex, na drie jaar in het buitenland wonen, veel voor zijn kiezen toen hij terugging naar Nederland. Hij zat meerdere keren niet op zijn plek op het werk, met zelfs een paar keer juridische procedures tot gevolg. Daarna kreeg hij huidkanker en in 2015 werd er borstkanker geconstateerd bij zijn moeder. Alex’ wereld stond op zijn kop; zijn moeder betekende veel voor hem. Ondertussen woonde zijn partner in haar thuisland Brazilië en stak hij veel tijd in de verplichte procedures om haar naar Nederland te krijgen. “Het was een intense periode”, blikt hij terug.

Als Alex’ partner begin 2018 toestemming krijgt om naar Nederland te komen, krijgt hij een half jaar later een nieuwe klap te verduren. “Mijn moeder bleek uitbehandeld”, vertelt hij met een trilling in zijn stem. Een paar dagen daarna besloot zijn partner om naar haar thuisland terug te vliegen en daar 3 maanden met haar familie door te brengen. “Mijn wereld veranderde in een rollercoaster die veel energie kostte. Na werk reed ik maandenlang elke dag door naar mijn ouders om er voor hen te zijn. Ondertussen voelde ik me in de steek gelaten door mijn partner. Terwijl zij in het buitenland zat, juist in een tijd waarin ik haar steun goed kon gebruiken, groeiden we met de dag verder uit elkaar.”

Twee mensen verloren

“Het voelde alsof ik van twee mensen tegelijk afscheid nam”, zo beschrijft Alex de situatie nu. “Ik verloor mijn moeder door haar gezondheid en mijn partner door het uit elkaar groeien.” Toen Alex na het overlijden van zijn moeder besloot dat hij een weekend voor zichzelf wilde om bewust te kunnen rouwen, reageerde zijn ex-partner heel heftig. “Op een gegeven moment stond ze met een vleesmes tegenover me. Er kwam zelfs politie bij en ik heb toen een angst ervaren die ik nog niet kende.”

Achteraf is Alex trots dat hij in die situatie – voor zover dat kon – rustig bleef. “Hoe agressief zij ook was, ik wilde haar hoe dan ook niets aandoen en vanuit liefde reageren.” Wel wist Alex één ding: daarna wilde hij niet meer met haar onder één dak wonen. Een scheidingstraject volgde, inclusief alle tijd, energie en ook het verdriet die daar in gingen zitten.

Alles kwijt

Zo’n anderhalf jaar later liep Alex opnieuw een vrouw tegen het lijf. “Zij had mijn moeder de eerste maanden verzorgd en er was een chemie die we verder wilden onderzoeken. Na een tijdje samenzijn besloten we met elkaar een huis te kopen. Maar toen we na een verbouwing samen van ons huis konden genieten, viel ik van de roze wolk af. Er zat geen vriendin meer naast me op de bank, maar iemand die elke avond achter haar telefoon en televisie verdween en mij niet meer zag staan. Er was geen liefde, geen seks, geen verbinding. Het frustreerde me, ook omdat gesprekken daarover nergens toe leidden.”

Na een nare gebeurtenis hoopte Alex er met hulp van een therapeut samen uit te komen. Maar zijn ex had daar geen behoefte aan en pakte door. “Zo raakte ik eind 2022 alles kwijt”, legt Alex uit. “Ik verliet onze woning en kwam in een leegstaand huis terecht met alleen een bank, bed en keuken. Mijn ex gaf bij de gemeente aan dat ik wel ingeschreven stond op het adres, maar er niet meer woonde. Zo werd alles van haar: mijn spaargeld dat in het huis zat, het huis zelf en onze complete inboedel. Zelfs het bedrag dat mijn vader me ooit had geschonken, was ik kwijt. Dat laatste vond ik nog het ergste van alles.”

Niet bij de pakken neerzitten

Toen ook Alex’ advocaat het erbij liet zitten, kwam hij op een kantelpunt. “Ik realiseerde me: ik kan tegen mijn ex en de situatie blijven vechten, maar dat levert me weinig op. Dat kost veel negatieve energie, kost bakken met geld en brengt me ook weinig positiviteit. Zo besloot ik op dat moment om me te richten op de toekomst, en het verleden te laten voor wat het was.”

Op hetzelfde moment schreef Alex zich in bij een huurmaatschappij. “Het eerste appartement waar ik op reageerde, werd van mij. En dat al binnen 3 dagen!”, reageert hij enthousiast. “Zo zie je maar: er kunnen mooie dingen – miracles – plaatsvinden als je loslaat wat je energie kost en besluit om je blik op de toekomst te richten. Vanaf dat punt ben ik langzaamaan uit de put gekomen.”

De 365-energie

In 2021 kwam 365 Dagen Succesvol per toeval op Alex’ pad. Hij besloot het jaar daarop naar een open dag te gaan. “Ik kwam er vol energie vandaan en wist dat dit was wat ik nodig had. Dit was de hand op mijn rug die ik zocht om weer stappen te zetten”, roept hij, zichtbaar enthousiast. “Het is heel bijzonder om bij Miracle Roadmap mensen te ontmoeten die elkaar echt het beste gunnen en er voor elkaar zijn. Ik ben dankbaar dat ik deze kans heb gekregen.”

Een van de fijnste dingen aan Miracle Roadmap vindt Alex het contact met cirkelgenoten. “Ik heb weer een betrokken en warme groep mensen om me heen en heb nieuwe vriendschappen gesloten. In het dagelijks leven miste ik soms de diepgang en had ik het idee dat anderen daar niet in mee konden gaan. Als ik nu vertel wat me bezighoudt, begrijpen we elkaar echt. En nog mooier: ik heb bij Miracle Roadmap mijn lieve vriendin ontmoet. Iemand met wie het echt heel goed voelt!”

Baan opzeggen vanuit intuïtie

Nog iets waar Miracle Roadmap Alex bij heeft geholpen, is knopen doorhakken rondom zijn werk en daarbij naar zijn intuïtie luisteren. “Ik besloot voor mezelf te kiezen en afscheid te nemen van de plek waar ik al 7,5 jaar werkte. Dat was niet makkelijk, maar mede door Miracle Roadmap durfde ik mijn gevoel heel serieus te nemen. Iets voelde niet goed. Toen heb ik in overleg met mijn werkgever besloten mijn werk op te zeggen.” Die situatie was voor mij nogmaals een bevestiging dat je altijd mag luisteren naar wat je gevoel je ingeeft.

Leven in het nu

Een vraag die Alex is bijgebleven van Miracle Roadmap is ‘Heb je ergens spijt van?’. Daar kan hij kort over zijn: nee. “Als er nare dingen gebeuren, kun je verzuipen in zelfmedelijden. Maar voor mij voelt het achteraf niet zielig. Soms groei je uit elkaar in een relatie. Dat kun je van tevoren niet weten. Je hoopt elkaar lange tijd gelukkig te maken. Maar of dat zo is, weet je nooit vooraf. Het beste wat je kunt doen is leven in het nu. Ik maak hooguit plannen voor komende maand, maar kijk niet meer te ver vooruit. Er is in het nu al zoveel moois.”

Heb vertrouwen in jezelf

Als afsluiter wil Alex anderen nog wel een les meegeven: “Blijf bij jezelf en geef liefde”. Hij legt uit: “Er kan altijd iets op je pad ontstaan wat vervelend, zwaar of confronterend is. Maar blijf dan dicht bij jezelf en probeer steeds met liefde in een situatie te staan. Liefde voor jezelf en wat jij nodig hebt én liefde voor de ander. Zo gun ik mijn ex die met het mes dreigde nog steeds het beste. Ook al was de situatie zoals die was en begreep ik haar actie niet. Er was liefde geweest, dus kon ik vanuit liefde reageren. Als je dicht bij jezelf blijft en vertrouwt dat jij het juiste doet, kom je altijd het verst.”

zingeving

Vind jij het lastig om te bedenken wat je wil in het leven?

Dan is dit echt iets voor jou.

In ons gloednieuwe webinar krijg je eindelijk helderheid op wie je bent, wat je wilt en hoe je dat bereikt in het leven – in je werk of op andere vlakken. Meld je snel even aan (=GRATIS) en ontdek alles over hoe je focus en richting vindt in je leven.