Wat is geluk?

Volgens Mo verwarren veel mensen geluk met ‘fun happiness’. Geluk is dat wat je voelt wanneer je content bent met hoe het leven nu is. Wat anders is, dan wanneer je je ongelukkige gedachten verdringt door bijvoorbeeld naar een feestje te gaan. Je voelt je dan wel gelukkig, maar het geluk is tijdelijk en feitelijk ren je weg voor wat je echt voelt.
Maar wat definieert geluk nu eigenlijk? Volgens Mo ziet het er zo uit: geluk is gelijk aan of groter dan het verschil tussen de manier waarop je de gebeurtenissen in je leven ziet, en je verwachtingen van hoe het leven zou moeten zijn.
Dus:                    

                                           de manier waarop je de gebeurtenissen ziet 
                           geluk =  —————————————————–
                                   je verwachtingen van hoe het leven zou moeten zijn

Mo Gawdat werd zijn eigen testcase

Mo werd na het bedenken van deze formule zijn eigen testcase toen hij plotseling zijn zoon verloor. Hij vroeg zichzelf af wat hij zou kunnen doen om Ali, zijn zoon, terug te krijgen en kwam tot de conclusie dat niks – inclusief zichzelf voor de rest van z’n leven opsluiten in een kamer en huilen – kan veranderen dat Ali er niet meer is. Toen realiseerde hij zich het volgende: ik kan ervoor kiezen om te lijden, maar ik kan ook leren dit te accepteren. Hoe pijnlijk dat ook is: hoe kan ik ervoor zorgen dat deze situatie morgen een stukje beter is dan vandaag? En de dag daarop?
Hij besloot om zijn model voor geluk, wat hij samen met zijn zoon ontwikkelde, te delen met zo veel mogelijk mensen. “Hoe mooi zou het zijn als ik er tien miljoen mensen mee kan bereiken, en dat al die mensen dan een klein beetje gelukkiger worden? Dat brengt Ali niet terug, maar het maakt de wereld wél beter dan de dag dat hij bij ons wegging.”

Ook 365 Dagen Succesvol ontstond uit zo’n situatie

Het verhaal van Mo heeft een heleboel raakvlakken met dat van 365 Dagen Succesvol. Ook die methodiek ontstond toen een dierbare vriend van oprichters David en Arjan overleed. Hun dierbare vriend Jip dwong toen hij ziek werd iedereen te kijken naar de realiteit en maakte tegelijkertijd van die realiteit – hoe zwaar die ook was – alsnog het allerbeste. Hiermee inspireerde hij iedereen die hem kende, en inspireert hij nog steeds velen.
Het gaat namelijk niet om wat je op je bordje krijgt. Iedereen krijgt te maken met verlies, met tegenslagen, met mislukkingen en teleurstellingen. Waar het om gaat, is de gedachten die je hebt over dat wat er gebeurt. Door eerlijk te durven zijn over de werkelijkheid en te kijken naar hoe je het steeds een stukje beter kunt maken, wordt uiteindelijk de hele wereld beter!

Hoe ga jij om met tegenslagen? Ben jij geïnspireerd geraakt door Mo Gawdat? Wij zijn benieuwd. Laat het ons weten in de comments!