Het is niet de gebeurtenis die je gevoel veroorzaakt…

De meeste mensen zijn ervan overtuigd dat onze gevoelens worden veroorzaakt door een gebeurtenis. Bijvoorbeeld: iemand geeft me kritiek (gebeurtenis), dus ik voel me gekwetst (gevoel). Iemand geeft me een compliment (gebeurtenis), dus ik voel me blij en vereerd (gevoel). 

Herken je dat?

Bedenk eens een aantal zaken voor jezelf die recent zijn gebeurd en die jou een bepaald gevoel hebben bezorgd. Zie je de connectie? 

En dit is precies waar we onszelf voor de gek houden. Het is namelijk niet de gebeurtenis die bij ons een gevoel veroorzaakt. Het is de gedachte die we bij de gebeurtenis hebben, die het gevoel bij ons veroorzaakt. De stap ‘gebeurtenis -> gevoel’ is onvolledig. Bestaat niet.  

Wat het moet zijn, is: ‘gebeurtenis -> gedachte -> gevoel’. 

Bijvoorbeeld: iemand geeft me kritiek (gebeurtenis), ik ben bang dat ik word afgewezen en ik vind mezelf niet goed genoeg (gedachte), dus ik voel me gekwetst (gevoel). 

Die extra stap is goed nieuws, want je gedachte kun je veranderen. Sterker nog, alleen al bedenken dat er een gedachte tussen zit, helpt je om meer grip te krijgen.  

Denk nog eens terug aan die gebeurtenissen die je net op een rijtje hebt gezet voor jezelf. Welke gedachte zat daar tussen, die stiekem werkelijk bepaalde hoe je je voelt? 

Natuurlijk doen gebeurtenissen ertoe, maar ze blijken niet bepalend. 

Dat onze gevoelens veroorzaakt worden door onze gedachten (in ons eigen hoofd! Dus door onszelf te beïnvloeden!) en niet door de gebeurtenissen buiten onszelf, is een ontdekking die de grootste stap naar vrijheid vormt die je maar kunt zetten.

Voel je goed in 8 stappen

Het is niet de gebeurtenis die je gevoel veroorzaakt, maar de gedachte die je over die gebeurtenis hebt. Dus wat kun je doen?  

Simpel: een gedachte krijgen die je een prettiger gevoel bezorgt. Opnieuw is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Maar er is ook niemand die je heeft verteld dat het makkelijk zou worden. Belangrijk om te weten: dit NIET veranderen is op lange termijn veel moeilijker.

Nu jij.

Help jezelf aan gedachten waaraan je steun kunt ontlenen

Stap 1: Realiseer je dat het niet de gebeurtenis is die je gevoel veroorzaakt, maar de gedachte die je bij die gebeurtenis hebt.

Stap 2: Kies ervoor dat je een andere gedachte wilt hebben, eentje die je een beter gevoel bezorgt.

Stap 3: Herken bij jezelf welke gedachte het nu is die je zo naar beneden drukt. Luister goed naar jezelf. Wat maak je jezelf wijs? Welke gedachte zit je in de weg?

Stap 4: Vraag jezelf af: is die gedachte waar?

Stap 5: Vraag jezelf af: weet ik zeker dat die gedachte waar is?

Stap 6: Vraag jezelf af: hoe zou ik reageren als ik die gedachte geloof?

Stap 7: Vraag jezelf af: hoe zou ik reageren als ik een andere gedachte zou hebben? 

Stap 8: Vraag jezelf af: welke gedachte zou me wél verder helpen? En voilà. Je hebt jezelf een helpende gedachte bezorgd. Je hebt jezelf uit de put geredeneerd. Heel rationeel nog, dus het kan goed zijn dat je het niet meteen voelt. Het kan zelfs zijn dat je jezelf niet helemaal gelooft als je dit aan het doen bent. 

Oké, maar heb je daar dan wel iets aan? Helpt het je verder als je het niet gelooft? Zie je hersenen als een spier: het is flink trainen om hem sterk te maken. En op een dag gaat het vanzelf en zul je merken dat je het voelt. 

Volgende week hebben we een gesprek met de belangrijkste expert van de wereld over dit onderwerp en uiteraard zullen we dit gesprek met je delen. Houd het in de gaten dus!

Als je tóch een missie hebt, dan meteen maar een hele grote. Dus is het de missie van David en Arjan dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Om dat te bereiken, schrijven ze wekelijks columns in onder andere het Algemeen Dagblad, organiseren ze impactvolle seminars in de Beurs van Berlage en AFAS Live en bouwen ze aan een grote online community. Het leuke is dat het nog lijkt te lukken ook. VPRO’s Tegenlicht zegt over de twee mannen: “Met hun boeken en seminars maken David en Arjan heel Nederland gelukkig!” En laat dat nou precies de bedoeling zijn.