In haar boek Finding Your Own North Star maakt de Amerikaanse levenscoach Martha Beck onderscheid tussen het sociale zelf en het essentiële zelf. Je sociale zelf zorgt ervoor dat je om negen uur op kantoor bent of voor het hele gezin aardappelen staat te schillen. Jouw essentiële zelf is je kern, bestaande uit je verlangens, voorkeuren, de manier waarop je emotioneel reageert en je lichaamsreflexen. En of je nou in Brazilië, Moskou of Oost-India bent geboren, je essentiële zelf zou hetzelfde zijn.

Status en serenades

Je essentiële zelf is de kern van jouw persoonlijkheid. Het weet wat je écht wilt en wie je écht bent. Je sociale zelf bestaat uit de vaardigheden die je kunt inzetten om de verlangens van jouw essentiële zelf te verwezenlijken. Wil jij diep van binnen chirurg worden? Dan gaat jouw sociale zelf geneeskunde studeren. Is je essentiële zelf gek op de vrijheid en natuur? Dan gaat jouw sociale zelf naar de winkel voor een stevige tent en rugzak. Is je essentiële zelf verliefd? Dan gaat je sociale zelf op gepaste wijze daten. In plaats van direct een aanzoek te doen, wat jouw essentiële zelf het liefst zou willen.

Je sociale zelf houdt jouw essentiële zelf in toom en dat is maar goed ook. Anders zou je binnen de kortste keren voor gek worden verklaard. Maar je sociale zelf neemt soms ook te veel de leiding. Als je niet oplet, doe je alleen nog maar dingen die maatschappelijk geaccepteerd zijn. Je volgt een studie omdat het je status geeft, in plaats van de studie die je eigenlijk zou willen volgen. Je gaat met vrienden eten bij die nieuwe ‘hotspot’ in de stad, terwijl je eigenlijk liever naar het ouderwetse tentje om de hoek gaat.

Podcast

Hoe kom je af van stress?

Hoe kom ik af van stress, hoe pieker ik minder, hoe volg ik meer mijn intuïtie of hoe stap ik uit de ratrace? Dit zijn slechts een paar voorbeelden van vragen van luisteraars die wij beantwoorden tijdens onze podcast. Luister jij al? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we mailen je wekelijks met nieuwe inspirerende podcast onderwerpen!

Een hap uit je energiereserve

Luister je teveel naar je sociale zelf, dan wordt jouw essentiële zelf een beetje chagrijnig. Bijvoorbeeld als je essentiële zelf het liefst haar wil knippen, in plaats van de zoveelste hoorzitting bijwonen over economie. Of andersom je essentiële zelf wil juist meer leren over economie en niet weer een bos blonde krullen knippen. Je essentiële zelf houdt het best even vol maar als je het te lang negeert wordt je essentiële zelf erg vindingrijk en neemt een flinke hap uit je energiereserves.

Iedere keer wanneer je iets doet wat jouw essentiële zelf niet wil doen, krijg je dat te voelen. Moe, futloos en uitgeput voel je dan. Misschien gebeurt dit alleen op je werk, je wordt al moe van het idee dat je daar weer de hele dag moet spenderen maar eenmaal thuis barst je weer van de energie. Negeer je je essentiële zelf op meerdere vlakken, dan voel je je waarschijnlijk nog vaker uitgeput en futloos.

Stop en luister

Tijd dus om eens te pauzeren en goed naar je essentiële zelf te luisteren. Wat doet jouw sociale zelf wat je essentiële zelf eigenlijk helemaal niet wil doen? Wat wil jouw essentiële zelf wél graag doen? En wat moet jouw sociale zelf regelen om je essentiële zelf tevreden te stellen? Maak een wandeling in de natuur of neem iedere dag even de tijd om te mediteren. Wat heeft jouw essentiële zelf je te vertellen? Als je goed naar jezelf luistert, zou het nog eens kunnen dat jouw moeheid als sneeuw voor de zon verdwijnt.