Ik sta op het punt om één van de blogs die ik voor 365 Dagen Succesvol heb geschreven, op mijn eigen Facebookpagina te delen. Het is niet de eerste blog die ik deel, maar wel één van mijn meest kwetsbare. Kwetsbaar genoeg om mijn angsten uit de tent te lokken. Dat diezelfde blog op de Facebook van 365 Dagen Succesvol te zien was voor ruim 240.000 volgers en op een website met ruim één miljoen unieke bezoekers, was al genoeg om mijn angsten aan de praat te krijgen. Maar nu ik met de billen bloot wil voor mijn eigen Facebookvriendjes, is het paniekvoetbal. Ik haal diep adem. Geef mijn angsten vrij spel en laat ze mijn denkbeeldige toekomst uittekenen. Ik maak ze mijn raadgever en leermeester op de weg naar succes.

Hoe ga je om met angst?

Want je zorgen maken over de toekomst, kan superproductief zijn. Angst houdt je scherp op problemen die op je pad kunnen komen, volgens de auteurs van Great by Choice. Na negen jaar onderzoek onder succesvolle ondernemers ontdekten zij dat het zorgen maken om de toekomst één van de belangrijkste eigenschappen is die bepalend bleek voor hun succes. Ze vroegen zich constant af: what if. De sleutel tot succes? Actie in de taxi. Ze onderscheidden zich van de meute door zich vervolgens voor te bereiden op die scenario’s. Bijvoorbeeld door financiële buffers te bouwen. Juist door die ‘Productieve Paranoia’ waren zij in staat om de storm het hoofd te bieden.

Als ik op het punt sta om te posten, krijg ik mijn angsten vol in het vizier. Er breekt paniek uit, omdat ik er blijkbaar gevaar in zie om mezelf van mijn kwetsbare kant te laten zien. Ik ben bang dat mensen (lees: mannen) me afwijzen als ik mezelf blootgeef. Check: Bang voor kritiek en afwijzing. To do: me ertegen leren wapenen. Want die blog is pas het begin. Mijn uiteindelijke doel is een roman publiceren. Als ik niet tegen kritiek kan, kan ik beter stoppen met schrijven. En dat is nou net níet de bedoeling.

Je angsten aangaan

Het aangaan van mijn angsten is in mijn geval, ironisch genoeg, één van de sleutels om me te leren weren tegen kritiek. Psychologen zeggen niet voor niets dat de manier om je angst te overwinnen is, om hem onder ogen te zien. Jezelf stapje voor stapje confronteren met wat je het engste vindt, geeft je de mogelijkheid om over je angst heen te komen. Tegelijkertijd heeft het de prettige bijwerking dat het meer zelfvertrouwen geeft. Jawel, het tegengif voor kritiek is het vergroten van je zelfvertrouwen. Oefenen en dat volhouden is het devies. Dus het posten van deze blog een mooie oefening richting het publiceren van mijn boek.

En het medicijn voor die angst voor afwijzing van mensen, uh mannen als ik mijn kwetsbaarheid laat zien? Ook hier is ironie mijn toverwoord. Die ligt juist in het laten zien van mijn kwetsbaarheid. In andere woorden: met de billen bloot gaan en die blog posten. Zoals Brené Brown zegt: kwetsbaarheid is de weg naar moed, betrokkenheid en betekenisvolle verbindingen. Als ik me kwetsbaar en open opstel, mijn fouten laat zien, word ik juist eerder in ander-man-s hart gesloten.

Ik weet wat me te doen staat. Ik slik en druk op ‘delen’.

Herken je je in het bovenstaande verhaal? Of heb je tips die je wilt delen? Laat hieronder een reactie achter!