Zorgen om geld, daar ben ik mee opgegroeid. En pas veel, heel veel later heb ik beseft hoezeer dat nog van invloed was op hoe ik met geld omging. Of liever gezegd, niet omging. Omgaan impliceert een beweging, maar ik ging het liefst zitten op elke euro die er binnenkwam. Geld uitgeven aan strikt noodzakelijke dingen, dat ging nog wel; huur, voedsel en één keer per jaar mocht ik van mezelf op reis. Dan wel een reis die ik kon betalen van mijn vakantiegeld. Geen euro meer. Geld uitgeven aan andere leuke dingen? Lastig. Een coach betalen als ik mezelf door een moeilijke periode aan het worstelen was? Nee. Een opleiding? Dan toch alleen als ik die vergoed kreeg door mijn werk. Vermoeiend, zo’n opgefokte relatie met een onderwerp waar je elke dag mee te maken krijgt; geld. Hoe kom je van angst om geld uit te geven af?

Wat betekent geld voor jou?

Dat geld zo’n belangrijke rol speelt in ons leven is niet verwonderlijk. Het is voor velen van ons een invloedrijke factor of we stress ervaren of juist de vrijheid voelen om dingen te kopen waar we plezier aan beleven. Vele jaren, decennia zelfs, heb ik geld gezien als bron van stress. Maar hoe kan iets ooit makkelijk gaan stromen, zolang ik het bestempeld heb als moeilijk, moeilijk? Ik wist dat ik aan de slag moest om het onderwerp van geld minder beladen te maken, leren om er plezier aan te beleven; zowel in het ontvangen, maar vooral in het uitgeven.

Van angst om geld uit te geven naar spelen met potjes

Maar hoe doe je dat? Het begon bij in te zien dat ik vastzat in denken in tekorten. Dat ik een shift moest zien te maken naar vertrouwen dat er altijd genoeg is, zodat je het met een gerust hart durft uit te geven aan iets dat belangrijk voor je is. En dat dames en heren, is níet bedoeld als geld uitgeven dat je niet hebt! Wél om verantwoord te genieten van het geld dat wel tot je beschikking staat. Tijdens de Millionaire Mindset workshop maakte ik kennis met het idee om te leren spelen met geldpotjes. Deze methode kan je helpen om te weten dat er genoeg gereserveerd is voor de noodzakelijke dingen, om zo te leren genieten van de rest.

Het werkt zo: je verdeelt je maandelijkse inkomen over zes potjes (lees; aparte rekeningen):

  • FiVi = Financiële Vrijheid-potje. Hier gaat 10% van je inkomen in om te investeren in groei van je vermogen door bijvoorbeeld te investeren.
  • LaTSU = Lange Termijn Sparen & Uitgeven. Ook hier stop je 10% van je inkomen in voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto, verre reis die je wilt maken, studeergeld voor je kinderen.
  • Edu = Educatie. Nogmaals 10% van je inkomen, zodat je moeiteloos dit geld leert uit te geven aan investeren in jezelf.
  • Vast = Voor je Vaste Lasten, zoals je huur, hypotheek, gas, water, elektra etc. Op deze rekening reserveer je daarvoor 55% van je maandelijkse inkomen.
  • Speel = Het woord zegt het al; geld om mee te spelen. De 10%  die je op deze rekening zet, móet je iedere maand uitgeven aan iets dat jou plezier geeft; super-de-luxe uit eten, een mooi sieraad, zolang jij er maar plezier aan beleeft. Iedere maand weer; have fun!
  • Geef = Om onvoorwaardelijk weg te geven. Hiermee ga je leren om maar liefst 5% van je inkomen weg te geven, zonder dat je daar iets voor terug verlangt. Aan een goed doel bijvoorbeeld, zolang het jou maar een goed gevoel geeft.

Geld zien als wachtende potentie

Het onderwerp van geld komt ook uitgebreid aan de orde in de methodiek van 365 Dagen Succesvol, juist omdat het zo’n belangrijke rol speelt in de mate waarin we geluk ervaren. In deze video verwoorden David & Arjan hun visie op geld. Geld is energie, en dat betekent dat het niet plots weg kan zijn. Het kan alleen transformeren in iets anders, bijvoorbeeld in een investering om het beste uit jezelf naar boven te halen. Ik kan geen betere bestemming bedenken. Jij wel?