Waar is dat einde van die burn-out nou?

Vandaag zit ik niet lekker in m’n vel. Ik ben moe. Nog vrijwel dagelijks heb ik last van de naweeën van mijn burn-out. Lonneke beschreef het zo raak, de 5 fases van een burn-out. Ik herken ze stuk voor stuk. En ook het verlangen naar ‘het eindpunt van die burn-out’. Af en toe is er die ‘silver lining’ en voel ik me energiek, gedreven en vol vertrouwen in het leven.

Stress = minder melatonine = slechter slapen = stress

Maar meestal zie ik op tegen wat de dag van mij zal vragen. Zeker omdat ik nog steeds regelmatig erg slecht slaap. Zo’n lekker handig ‘bijproduct’ van langdurig opgebouwde stress en burn-out: je maakt minder melatonine aan, waardoor je minder goed slaapt, vaak moe wakker wordt en daardoor weer sneller gestrest raakt…. Lekker dan.

Zoek de balans: wat kost energie, wat geeft energie

Ik probeer na te gaan waardoor ik nu zo moe ben. Want ik weet inmiddels dat slecht slapen niet het enige is; het is óók belangrijk dat je meer dingen doet die je energie opleveren dan dingen die energie kosten. Het klinkt zo simpel, maar dat is het niet. Want sommige dingen vind ik de ene dag leuk en geven me dan energie, terwijl ze me de volgende dag energie kosten.

Ken jezelf

En ineens denk ik aan een verhelderend gesprek dat ik eens had met mijn zus had. Zij omschreef heel mooi hoe zij – als ze niet zo lekker in haar vel zit – haar verschillende kanten naloopt; om te zien welke te veel en welke te weinig aandacht hebben gehad. Heeft de Danser in haar voldoende gedanst? De Klusser genoeg geklust? De Fietser? De Stapper? De Filosoof? De Natuurliefhebber? Dat zette me aan het denken en ik merkte dat dat vaak aanknopingspunten geeft.

Intuïtief op zoek naar je talenten en missie

Een tijd terug ging ik naar een loopbaancoach, omdat ik wel wist dat het tijd was voor een carrièreswitch, maar ik niet wist welke kant op. Zij werkte met een ‘Talentenspel’. Een super manier om jezelf ineens flink beter te leren kennen, je talenten te (her)ontdekken en je persoonlijke missie te vinden. En niet vanuit beredeneren, maar vanuit je onderbuikgevoel.

Kennismaken met je kwaliteiten

Aan het begin kies je – op gevoel – uit honderd archetypes de twaalf die jou het meest aanspreken. Die zeggen allemaal iets over belangrijke aspecten van wie je bent, waar je kwaliteiten liggen, je valkuilen, je behoeftes en je dromen. Ze verhelderen hoe al die kanten van jezelf elkaar versterken, elkaar nodig hebben en allemaal aandacht en ruimte voor ontplooiing nodig hebben. Ineens snapte ik zoveel meer van mezelf!

Hoog tijd voor meer Amazone

Dus waarom voel ik me nu zo moe? Zo uit balans? Ik loop mijn archetypes na en kom al snel tot de conclusie dat de Filosoof/Denker en de Moeder de laatste tijd voortdurend aan het werk zijn geweest; ik ben veel binnen geweest: achter de laptop, teksten schrijvend, mailend, zorgend, regelend en opruimend. Maar bijvoorbeeld de nieuwsgierige Ontdekker, de relaxte Zwerver, de krachtige Amazone, de Vrouwe Natuur, de eigenzinnige Zigeunerin en de expressieve Kunstenaar hebben nauwelijks ruimte gekregen. Vaak beredeneer ik die weg; uit tijdgebrek, haast en vermoeidheid. Of omdat ze ‘niet zo nodig zijn’ want ze zijn meestal niet degenen die het geld binnen halen of de kids in bed krijgen.

Tijd maken om te (ver)dwalen

Maar ik heb ze wél nodig! Want daar haal ik een groot deel van mijn plezier, inspiratie en energie uit. Zij voeden die Filosoof en Moeder in mij, zodat die weer inspiratie hebben, sprankelen. Hoog tijd om ze weer ruimte te geven! Dus ik besluit ondanks alle drukte en vermoeidheid wél een vriendin te helpen met muur slopen en laminaat leggen (Amazone), plan een halve weekenddag vrij om een (ver)dwaal-wandeling te kunnen maken (Ontdekker/Zwerver), ga met dochterlief in de plassen stampen (Zigeunerin) én ik maak een plannetje om elke kant van mij aandacht te gaan geven zodat ik weer meer in balans kom. En ik merk dat het werkt; zelfs de eerste kleine stappen en de voorpret doen me al goed.

Waar krijg jij energie van? Laat het ons weten in de comments!