Adinda stuurde ons de volgende vraag: ‘ik wil graag leren om mijn eigen grenzen beter aan te geven. Hoe kan ik leren om assertiever te zijn, om niet zo snel over me heen te laten lopen? Vooral in conflictsituaties heb ik daar moeite mee.’

Grenzen aangeven

Veel mensen zullen dit herkennen. Zeker wanneer ‘je tegenstander’ goed uit zijn woorden kan komen of fel reageert, kan het verleidelijk zijn om jezelf kleiner te maken en de ander de ruimte te geven. Anderen gaan juist mee in de felheid van degene met wie ze ruzie hebben, maar ook dat kan averechts werken. Zie het als een botsing tussen twee auto’s: hoe harder jij tegengas geeft, hoe groter de escalatie.

In plaats van met gelijke wapens te willen strijden en tegendruk te geven, kan het helpen om er op een andere manier – die beter bij jou past – mee om te gaan. Door van een afstand, met meer volwassenheid en vanuit grootsheid naar de situatie te kijken, kun je heel veel ruimte creëren en wordt het onnodig om je grenzen aan te geven. Simpelweg omdat ze dan meteen voelbaar zijn!

Onthoud dit motto: ‘when they go low, we go high.’ – Michelle Obama.

Assertiever worden

Assertief zijn is iets heel anders dan je grenzen aangeven. Wanneer iemand je grenzen overgaat, is het eigenlijk al te laat. Assertiviteit zorgt ervoor dat het niet zo ver komt. Wij hebben er een hele eenvoudige methode voor, die je kan helpen assertiever te zijn: ontdek wat je kernwaarden zijn.

Je kernwaarden beschrijven in een paar woorden wie jij bent. Wanneer je weet – en goed kunt verwoorden – waar jij voor staat en dat gaat leven, zullen mensen je grenzen al veel eerder ervaren. Daardoor zul je nauwelijks meer in escalaties of ruzies terechtkomen!

Laat je ons weten of je iets van ons antwoord hebt geleerd? Vinden we leuk.