Van alle interne conflicten is deze het meest herkenbaar

Van alle interne conflicten waar mensen mee rondlopen is die tussen het verlangen naar zekerheid en het verlangen naar onzekerheid, misschien wel het meest herkenbaar. Want je wilt natuurlijk veiligheid, geborgenheid en vertrouwen. Maar je wilt ook avontuur en variatie en onvoorspelbaarheid. Zekerheid én onzekerheid horen beide bij de basisbehoeften van ieder mens. En elke dag komen ze met elkaar in conflict. Want te veel zekerheid is burgerlijke sleur en dat vind je verschrikkelijk. Maar te veel onzekerheid is onveilig en bedreigend en daar moet je niet aan denken. Wat overblijft is grijs en water zonder wijn.

Aan de ene kant is er die lieve schat van je, waar je al jaren mee getrouwd bent en naast wie je nog steeds graag wakker wordt. Maar aan de andere kant is er die spannende collega, die je tijdens de vergadering op maandagochtend net iets te lang aankijkt. Aan de ene kant heb je dat fijne huis met die fijne tuin en de supermarkt om de hoek. Maar aan de andere kant krijg je die droom niet uit je hoofd, van die eindeloze trip door Amerika, als een easy rider de zon achterna, met alles wat je bezit in je rugtas. Aan de ene kant promotie als je blijft, aan de andere kant vrijheid als je vertrekt. Aan de ene kant pensioen, aan de andere kant bitcoins.

Ga je voor zekerheid of avontuur?

Ergens zeurt het stemmetje in je hoofd dat je moet kiezen: voor de zekerheid van een verantwoordelijke burger voor excelbestanden en verzekeringen en gemeenschap van goederen, of voor de onzekerheid van een romantische bon-vivant voor de casino’s en de affaires en het reizen naar nergens. Je kunt het moeilijk allebei zijn, als een easy rider met een excelbestand.

Misschien helpt dit: zekerheid krijg je in dit dichtgeorganiseerde Nederland bijna cadeau. Je moet echt heel erg je best doen om onder een brug te hoeven slapen. De vraag is veel meer: waar is het avontuur? Gelukkig hoef je heus niet meteen je huis in de fik te steken en naar de tropen te verhuizen. Het kan genoeg zijn om voor jezelf te beginnen, een nieuwe opleiding te gaan doen of iets spannends te proberen in de slaapkamer.
Het wordt heus wel weer een compromis. Maar nu even niet.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten en stoppen met pleasen? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 120.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Dit doen ze via webinars, seminars, de podcast en opleidingen.