Liss kende geen veilige en liefdevolle jeugd. “Na een traject met jeugdzorg bij ons thuis ben ik al op mijn vijftiende uit huis gegaan. Dat was best heftig!”, vertelt ze. “Ik moest snel volwassen worden, werken, en studeren. Het was overleven, maar dat overlevingsmechanisme heeft me uiteindelijk ook ver gebracht. Mensen zeiden wel eens: ‘Het verbaast me dat jij niet in de goot ben beland, want met jouw verleden was dat niet meer dan logisch!’.”
Toch realiseerde Liss zich later dat het harde werken en haar tikkeltje eigenwijze persoonlijkheid haar niet altijd ten goede kwamen. Op haar 23e belandde ze voor de tweede keer in een burn-out. “Ik was altijd bezig voor anderen, maar luisterde nooit goed naar mijn eigen lichaam. Voor mezelf ben ik vaak te streng.”
Moeite met relaties
De invloed van haar jeugd was ook merkbaar in haar relaties. “Ik heb nooit geleerd dat mannen onvoorwaardelijk van je kunnen houden, zonder dat je jezelf daarvoor moet bewijzen”, legt Liss uit. “De mannen die in je jeugd onvoorwaardelijk van je horen te houden, hebben mij daarin teleurgesteld. Daardoor heb ik tot op heden een innerlijke strijd gehad om een partner volledig te kunnen vertrouwen.” Dit leidde er vaak toe dat ze zich aan de verkeerde partners bond, namelijk aan mannen die emotioneel afstandelijk en een tikkeltje agressief waren.
Toen Liss’ laatste relatie in een crisis terechtkwam, kwam er een webinar van 365 Dagen Succesvol op haar pad. Dit webinar was in haar ogen de sleutel naar een betere verbinding. Ze besloot zich dan ook in te schrijven voor het programma. “Mijn intentie was om mijn relatie te redden. Maar die relatie is vóór de start van het programma gelukkig al gesneuveld, waardoor ik mij nu kan focussen op mijn eigen ontwikkeling,” besluit ze trots.
[De tekst gaat verder onder deze video van Liss]

Angst achter een masker
Ondanks dat het bij Liss nooit te merken was, schuilde er achter haar grote glimlach ook angst en onzekerheid. “Ik vond het moeilijk om vanuit vertrouwen naar de wereld te kijken”, licht ze toe. “Ik heb lang last gehad van pleinvrees, was nerveus in grote groepen, werd vaak gepest en voelde mij daardoor altijd het lelijke eendje. Na een bepaalde gebeurtenis in mijn leven was het zelfs zo erg dat ik de deur niet meer uit durfde. Ik voelde mijn hart al in mijn keel kloppen als de deurbel ging.”
Een keerpunt voor Liss kwam toen ze met Miracle Roadmap begon. “Door alles wat ik heb meegemaakt, had ik niet veel vertrouwen in mezelf. Maar nu zie ik mezelf weer als iemand die goed genoeg is, precies zoals ik ben. Ik kijk nu met liefde naar de wereld en naar mezelf,” zegt ze met een glimlach. “Ik heb geleerd dat ik niet meer altijd hoef te overleven, maar dat ik nu echt mag gaan leven.”
Twee burn-outs
De sterke overlevingsmodus, waarin Liss jarenlang leefde, heeft haar niet altijd geholpen. De eerste burn-out kreeg ze toen ze 18 was. “Ik moest al vroeg volwassen worden en heb altijd hard moeten werken om te komen waar ik sta. Van jongs af aan voelde ik een enorme bewijsdrang. De mensen die mij kennen, weten dat mijn lat altijd hoog ligt. Opgeven is geen optie en doorgaan is voor mij de enige manier. Maar uiteindelijk werd die instelling mij te veel.”
Op haar 23e volgde een tweede burn-out, die nog heviger was. “Na de eerste burn-out ben ik op dezelfde voet doorgegaan”, herkent ze achteraf. “Ik wilde mezelf altijd bewijzen tijdens mijn studie, stage en werk. Ik wilde altijd iets extra’s doen voor patiënten, wat in de zorg helaas niet haalbaar is door de hoge werkdruk. Zo vond ik privé ook dat ik alles zelf op moest lossen en voor iedereen klaar moest staan. Dat doe ik ook met veel liefde, nog steeds, maar vroeger liep ik mezelf daar vaak mee voorbij. Ik bleef maar doorgaan totdat uiteindelijk mijn teamleider ingreep en zei dat ik wel móest stoppen.” Pas toen Liss’ teamleider dat zei, voelde ze hoe veel te ver ze was gegaan.
Echte verandering
“Ik ben tijdens die tweede burn-out wel echt heel diep gegaan”, blikt Liss emotioneel terug. “Het was op een gegeven moment zo erg dat ik het leven niet meer zag zitten.* Ik vond het lastig om te bedenken waarvoor ik het allemaal nog deed. Er kwam ook allemaal oud zeer omhoog waar ik uiteraard niet op zat te wachten. Therapie en EMDR hielpen, maar na een tijdje had ik het gevoel dat ik wel uitgepraat was. Dat is voor iemand die de oren van je hoofd kletst best knap!”, zegt ze lachend. “Pas door ademwerk en door Miracle Roadmap merk ik echt verandering. Nu leer ik naar mijn lijf te luisteren en weer echt te leven.”
[De tekst gaat verder onder deze advertentie]

Wat als er een model bestond voor echte rust in je hoofd én je hart?
Zou je het aandurven om het te leren?
Het kan! In deze korte (en GRATIS) mini-training nemen we je stap voor stap mee door het VREDE-model, een krachtige en beproefde methode die al duizenden mensen heeft geholpen om een diepere rust en vervulling te vinden. Dit model zou zo maar eens je dagelijks leven fundamenteel kunnen veranderen. Ontdek wat innerlijke vrede voor jou kan betekenen in deze gratis mini-training.
Eerste live-dag bij Miracle Roadmap
Liss’ eerste ervaring met Miracle Roadmap? “Intens!”, roept ze lachend uit. “Tijdens de eerste live-dag vroeg ik me af waarom ik – met mijn pleinvreesachtige trekken – hier in godsnaam aan begonnen was. Je staat daar natuurlijk tussen honderden mensen die je nog niet kent.” Maar al snel maakte die angst plaats voor vertrouwen. “Ik ben in zulke situaties al snel de lolbroek en zorg ervoor dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Ik kwam in een geweldige cirkel terecht en voelde me direct verbonden. Ik was enorm onder de indruk van wat deze dag bij mij en anderen losmaakte. Op dag 1 stond ik al bekend als het zorgzame zonnetje door de liefdevolle knuffels die ik uitdeelde.”
Dit veilige groepsgevoel was nieuw voor Liss. “Ik heb nooit echt een familiegevoel ervaren, maar bij Miracle Roadmap voelt het alsof ik er met mijn cirkelgenoten een familie bij heb. We steunen elkaar door dik en dun, hebben een heel actieve groepsapp en plannen ook buiten de livedagen om leuke dingen met elkaar.”
Meer vertrouwen in zichzelf
Dankzij Miracle Roadmap ziet Liss zichzelf nu anders. Ze heeft geleerd haar onzekerheid en twijfels los te laten. “Vroeger dacht ik: ‘Ik ben niet goed genoeg!’. Nu denk ik: ‘Ik ben goed zoals ik ben!’.” Ook haar visie op relaties veranderde volledig. “Eerder dacht ik dat ik liefde moest verdienen door hard te werken en mezelf aan te passen. Nu weet ik dat ik niets hoef te bewijzen.”
Liss voelt zich rustiger en zelfverzekerder. “Miracle Roadmap heeft me geleerd dat ik niet verantwoordelijk ben voor de keuzes van anderen. Als iemand mij niet waardeert, betekent dat niet dat ik niet goed genoeg ben. Het betekent dat die persoon niet bij me past.”
Van je passie je werk maken
Nog een grote verandering die Liss nu doormaakt, is dat ze qua werk iets doet waar haar hart sneller van gaat kloppen. Na haar tweede burn-out begon ze, op advies van een psycholoog, met sieraden maken. “Het was bedoeld om mijn hoofd leeg te maken, maar groeide uit tot mijn eigen webshop: Life by Liss. Vorig jaar heb ik, toen ik kampte met lichamelijke klachten en weer overspannen begon te raken, mijn baan als verpleegkundige opgezegd. Inmiddels werk ik fulltime aan mijn eigen webshop en sta ik veel op markten met mijn sieraden. Het voelt niet eens als werk. Dat is het mooist!”
Emotionele doorbraak
Wat Liss het meest is bijgebleven van Miracle Roadmap, is een oefening op een live-dag. “Ik stond midden in onze cirkel en moest in stilte, met mijn ogen dicht, complimenten van alle groepsleden ontvangen. Ik dacht nog: ‘Dat doe ik wel even! Hoe moeilijk kan het zijn?!’ Maar alle lieve dingen die werden gezegd kwamen heel hard binnen. Ik brak volledig en heb heel hard gehuild, omdat het me zo raakte. Normaal lukt het mij niet om me zo aan mijn emoties over te geven, maar inhouden was in dit geval geen optie meer. Het was een heel bijzondere ervaring.”
Wat Liss verder heeft geholpen, is het inzicht dat als mensen het beter hadden gekund ze het wel beter hadden gedaan. “Eerder was ik soms lange tijd heel boos op wat mensen me hadden aangedaan. Nu denk ik: “Als ze beter hadden gekund, dan hadden ze dat wel gedaan”. Daarmee praat ik niet alles goed, maar het zorgt wel voor innerlijke rust. Zolang ik mezelf in de spiegel kan aankijken en zolang ik weet dat ik in de basis een mooi mens ben, doe ik het volgens mij best goed.
Liss merkt vooral dat ze steviger op haar eigen benen staat. “Voorheen hield ik snel aan mensen vast en vond ik het lastig om iemand los te laten. Als ik wel met iemand uit elkaar groeide, maakte dat me onzeker of voelde het zelfs als een persoonlijke aanval. Door Miracle Roadmap heb ik geleerd om in deze situaties niet meer aan mezelf te twijfelen.”
Wat Liss anderen wil meegeven
“Iedereen is in de basis altijd liefde”, is de belangrijkste les die Liss na Miracle Roadmap aan anderen wil meegeven. “Je weet nooit waar iemand doorheen gaat en vanuit welke emotie iemand reageert”, legt ze uit. “Als iemand boos reageert, zit daar vaak iets onder of weet diegene niet beter. Probeer zonder oordeel naar mensen te kijken. We zijn allemaal maar mens, en we zijn allemaal voor het eerst hier op aarde. Dus laten we er met z’n allen voor elkaar zijn.”
*Denk jij aan zelfdoding? Neem dan altijd contact op met 113 Zelfmoordpreventie. Hier staat altijd iemand voor je klaar om jou te helpen. Je bent niet alleen!

Benieuwd of Miracle Roadmap iets voor jou is?
Ben je benieuwd wat Miracle Roadmap jou kan brengen? Twijfel je veel aan jezelf of ben je nieuwsgierig naar wat het leven je nog meer te bieden heeft? Wil je ook meer rust, geluk en vrijheid ervaren in je leven? Miracle Roadmap is een magische reis die jouw kijk op het leven zal veranderen. In 100 dagen ga je langs de belangrijkste gebieden voor een gelukkig leven: je (mentale) gezondheid, relaties, werk en financiële situatie. Het helpt je om belemmerende overtuigingen te verminderen en met meer vertrouwen, liefde en levenslust door het leven te gaan.
Bekijk de info-pagina en ontdek of Miracle Roadmap bij jou past. Of app ons om jouw persoonlijke situatie te bespreken.