Begin bij jezelf

Ondernemen begint altijd bij jezelf. Wie al rondloopt met de gedachten ‘ik weet niet echt of ik iets bijdraag en wel écht in mijn product of dienst geloof’ zal bij voorbaat géén succesvolle ondernemer worden. Wie succesvol wil ondernemen, gelooft in zichzelf. Schrijf eens voor jezelf op wát je precies wilt leveren. En waarom? Waar liggen jouw kwaliteiten? Waarom zou een klant voor jou willen kiezen en niet voor een ander?

Wanneer jij vertrouwen hebt in jezelf en zelfvertrouwen uitstraalt, zal de ander (lees: een potentiële klant) dat ook hebben. Ja, dat kan soms spannend zijn, maar dat geeft niet. Een beetje spanning is gezond en kan juist voor een mooie uitdaging zorgen.

Tip: praat nooit over ‘je bedrijfje’, dan spreek je bij voorbaat al denigrerend over jezelf. Het getuigt ervan dat je jezelf niet serieus neemt. Waarom zal een ander dat dan wel doen? Het is jouw bedrijf. Wees er trots op!

Maak tijd vrij

Alles wat je aandacht geeft, groeit! Wil jij beter worden in hetgeen wat jij doet? Investeer daar dan tijd in. Of dat nu is door rond te neuzen op internet, de trends in jouw vakgebieden bij te houden, relevante boeken te kopen (en te lezen uiteraard) of door naar netwerkborrels te gaan en wellicht een (online) cursus te volgen. Investeer in jezelf en dus in je bedrijf, je zult zien dat je alle kennis meeneemt en je bedrijf net zo hard laat groeien!

Opnieuw geldt: als jij niet in jezelf of in je bedrijf investeert, wie doet het dan wel?

Verzamel de juiste mensen om je heen

Bij 365 Dagen Succesvol lees je wel vaker over de zogeheten ‘A-spelers‘. Het zijn de mensen in jouw omgeving die jou steunen en energie geven. Een A-speler kost je niet meer dan het je oplevert. Je wilt deze mensen verzamelen in je privé-leven, maar evengoed ook in je professionele omgeving. Van wie kan jij leren? Welke klanten zou jij graag willen aantrekken?

Op die manier krijg je inzichtelijk wie er bij jou passen. Mocht je samenwerkingen aangaan, dan kan je ook eens nagaan: met wie wil jij samenwerken? Wie gelooft er in jou en met wie kan je samen tot iets moois komen?

Hierbij geldt overigens ook: durf om hulp te vragen. Er zijn genoeg professionals die graag hun kennis delen, willen samenwerken of die je zou kunnen vragen om feedback. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen en zo nodig advies te vragen of de juiste hulp in te schakelen. De kennis is er, waarom zou je die hulp niet vragen?

Laat jezelf scholen

Deze tip slaat ook op de tip maak tijd vrij. Ga eens bij jezelf na wat je nog graag zou willen leren binnen jouw vakgebied. Of waar zou je misschien nog beter in willen worden? Je kan dit op inhoudelijk niveau doen maar je kan jezelf natuurlijk ook laten coachen. Tegenwoordig zijn en ontzettend veel goede en behulpzame businesscoaches die je in de juiste richting kunnen helpen. Ook bij 365 Dagen Succesvol gaan we veelvuldig met dit onderwerp aan de slag.

Wil je met minder stress en meer tijd en energie jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze de 365-methodiek ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars, seminars en de 365 Jaaropleiding.

De 365 Jaaropleiding is de grootste en meest effectieve opleiding op het gebied van duurzame persoonlijke groei in Nederland. Al 5.025 deelnemers volgden de Jaaropleiding en leven nu het leven dat ze willen leiden. Gemiddeld gaven deelnemers hun leven een 5,5 aan het begin van het jaar. Aan het eind van de Jaaropleiding gaven ze hun leven een 8,8. Bekijk hier de verhalen en transformaties van eerdere deelnemers.