Ondernemer dan pas onderneming

Als je constateert dat andere ondernemers succesvoller zijn dan jij, dan is er meestal iets wat zij al kunnen en jij nog niet. Die dingen wil je leren, dus dat je vervolgens trainingen over ondernemen volgt en misschien in de leer gaat bij een business coach, is een logische en slimme stap.

Toch is een stukje verwachtingsmanagement hier een goed idee. Want wat je doet in de meeste trainingen en businesstrajecten, is je onderneming kritisch tegen het licht houden. Goed plan, maar daarmee zie je niet het héle verhaal.

De kern van jouw onderneming is de ondernemer. Jij dus. Maar je bent niet alleen ondernemer, je bent veel meer dan dat. Dat betekent: jij als méns bent de kern van je onderneming. Je onderneming laten groeien betekent dus jezelf laten groeien. Als mens. Niet alleen je onderneming tegen het licht houden dus, maar eerst en vooral jezelf tegen het licht houden. Zodat je ziet waar het knelt. De grootste bottleneck in je onderneming ben je namelijk meestal zelf.

En dat is waar veel ondernemers het goud laten liggen. Want als jij de bottleneck bent, kun je van alles veranderen en aanpakken binnen je onderneming, maar los je de échte bottleneck niet op.

Groeien met jezelf én je bedrijf

Jezelf tegen het licht houden zodat jij als mens kan groeien, dat is persoonlijke ontwikkeling. En dat is één van de mooiste dingen die je jezelf kan geven. Toch blijkt hier bij heel veel mensen (de mannen zijn oververtegenwoordigd) nogal wat weerstand te zitten.

Want het vraagt van je dat je verder kijkt dan je onderneming, namelijk ook naar die andere belangrijke gebieden in je leven: je relaties, je gezondheid, je financiën. Hoe je er vóór staat op al die gebieden en hoe je daar mee omgaat. Dan gaat het opeens écht over jou – dat komt wel heel dichtbij. En dat vinden veel mensen ‘niet de bedoeling’ en meer ‘iets wat ánderen nodig hebben’.

Dat is jammer omdat je daar de echte groeikansen laat liggen. De snelheid waarmee je bedrijf kan groeien wordt bepaald door hoe snel jij zelf groeit als mens. Dus als jij besluit dat persoonlijke ontwikkeling niet persé iets voor jou is, dan zal je bedrijf niet verder groeien.

Ga maar na. Als jij als ondernemer bijvoorbeeld keihard werkt en jezelf geen ontspanning gunt, dan loop je op de lange duur leeg op je onderneming. En als jij leegloopt, loopt je bedrijf óók leeg. Dan heeft je bedrijf er dus baat bij dat jij leert hoe je je energiebalans gezond houdt.

Of stel: het loopt thuis niet lekker of je hebt financiële stress waardoor je niet lekker in je vel zit en de stress bovendien je creativiteit blokkeert. Dan ben jij als mens geen optimale hulpbron voor je onderneming. En is het dus goed voor je onderneming als jij bijvoorbeeld leert hoe je in je relatie gezonder en effectiever communiceert, hoe je ontspanning kunt vinden in een stressvolle situatie of hoe je een helpende mindset met betrekking tot geld kunt ontwikkelen waardoor je misschien veel betere prijzen voor je product of dienst gaat vragen.

Investeren

Als je bereid bent te investeren in jouw persoonlijke ontwikkeling, creëer je groeiruimte voor je onderneming. En precies daar, in die groeiruimte, hebben business coaching en trainingen over ondernemen de meeste waarde en dus de mooiste resultaten. Vandaar dat ze pas dan echt effectief voor je kunnen zijn.
Tot slot nog een andere – maar idioot goede – reden waarom je serieus werk wilt maken van jouw persoonlijke ontwikkeling: je wordt er heel gelukkig van.

In onze 365 Business Tribe kom je in contact met andere ondernemers, versterk je elkaar en leer je van elkaars kennis en ervaring. Join the tribe voor dagelijkse inspiratie, een krachtige community en slimme tips!