In de avond voor het eten, als de dampende pannen op tafel staan en we uit alle hoeken van de stad weer samen aan de gezinstafel zijn beland, pakken we elkaars hand. Het is soms wat gerommel en getrek met de korte armpjes van al die kinderen over tafel, maar uiteindelijk zitten we hand in hand in een kringetje. Elke avond stellen we mekaar dezelfde vraag: waar ben je blij mee? Wat was er leuk vandaag, wat is er goed gelukt? Waar ben je dankbaar voor?

Een atheïstisch gebed

De antwoorden zijn voorspelbaar: mijn jongste zoontje is blij met het buitenspelen, zijn oudere broer is blij met het eten voor zijn neus en hun grote zus is blij met iets wat ze die dag heeft geleerd. Die van drie maanden doet nog niet mee. Het is ons eigen atheïstische gebed. We eren de ruimte die we samen delen, staan even stil bij elkaar en bedanken de dag die is geweest. De buitenwereld en de drukke uren liggen achter ons – nu zijn we hier. Alsof we stuk voor stuk even mogen landen.

Ik denk dat het niks bijzonders is en in miljoenen gezinnen over de hele wereld zo gaat. Wat het bijzonder maakt, is dat we het op mijn werk óók zo doen.

Een rondje goed nieuws

Goed, het handen-vasthouden laten we achterwege, maar verder begint elke meeting met hetzelfde ritueel: wat is je goede nieuws, waar ben je trots op, wat is er voor moois gebeurd? Het is heel simpel en doet heel veel: je ontspant en wordt daardoor creatiever. Omdat iedereen meteen aan het begin iets mag zeggen, is het gesprek levendiger en interactiever. Je leert elkaar beter kennen en kunt elkaar sneller vertrouwen. Je voelt je zekerder over jezelf en je werk. En dat allemaal in de eerste vijf minuten van een vergadering!

Ik weet dat veel mensen het klef gedoe vinden – en dat is het misschien ook. Toch werkt het als een tierelier. Dat komt hierdoor: als je hard werkt, heb je de beschikking over verschillende middelen. Sommige daarvan zijn heel logisch, zoals de tijd die je hebt, of het geld dat je uit mag geven. Die middelen ga je vervolgens managen en dat levert je resultaat op. Er zijn echter véél meer middelen dan je jezelf misschien realiseert. Je eigen energie bijvoorbeeld, is een middel dat veel mensen slecht reguleren. Kijk maar naar de burn-outcijfers of hoe moe je soms thuiskomt. Maar ook ‘kennis’ is zo’n middel dat je over het hoofd kunt zien: hoe vaak pak je er een boek bij om weer eens ouderwets te studeren?

Thuis aan tafel en bij elke vergadering op kantoor maken we ruimte voor een ander middel. Misschien wel het krachtigste van allemaal. Vermomd als aandacht, vriendelijkheid, interesse of respect, is het uiteindelijk altijd hetzelfde: liefde.

Wil je een leven met minder stress?

Heb jij het gevoel dat je écht tegen een burn-out zit? Neem contact op met je huisarts of bedrijfsarts die je bij het proces kan begeleiden. Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaaropleiding. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!