Lees jij liever slecht nieuws dan goed nieuws?

Wat je wilt zien, bepaalt wat je ziet. Bij de krant snappen ze dat heel goed. Het is het slechte nieuws dat de kolommen vult. “Nieuws bestaat uit nu eenmaal uit uitzonderingen en daarom is het vaak slecht nieuws,” is de uitleg daarbij en dat is slechts ten dele waar. De andere waarheid is dat je liever slecht nieuws leest dan goed nieuws. Goed nieuws is saai. Problemen zijn spannender: het maakt je scherp, wakker en soms zelfs activistisch. En het leidt ook lekker af van het gedoe in je eigen leven.

Jammer genoeg is er een nadeel: voor je het weet, geloof je in een wereld die niet bestaat. Als je alleen maar rood ziet, mis je al het blauw. De wereld lijkt onveiliger te worden, met aanslagen en moorden, met armoede en milieuvervuiling. Op Facebook waarschuwen ze voor vaccinaties, op het journaal voor jihadisten en op Twitter voor Trump. Ben je dan nergens veilig?

Waarom een ‘onveilige wereld’ je minder effectief maakt

Maar wist je bijvoorbeeld dit: het aantal panda’s groeit weer, net als het aantal tijgers. Volgens de Wereldbank is in 2050 de extreme armoede de wereld uit. Er hebben nog nooit zo weinig mensen in een oorlog geleefd als nu en er zijn nog nooit zo veel landen geweest waar mensen van hetzelfde geslacht kunnen trouwen. Er zijn in Europa de afgelopen vijftien jaar een stuk minder mensen vermoord door terroristen dan in de vijftien jaar daarvoor. Ebola is zo goed als uitgeroeid en grote automerken stoppen met het maken van benzineauto’s. Er sterven minder kinderen en er gaan meer kinderen naar school dan ooit. Het is nog nooit zo goed gegaan met de wereld.

Voordat je denkt ‘wat zijn het toch een stel naïeve jongens in hun witte bubbel’ eerst de psychologie. Het blijkt zo te zijn dat structureel naar de wereld kijken alsof het een onveilige plek is, je niet alleen angstiger en somberder maakt, maar vooral een stuk minder effectief. Door je te wapenen tegen alles wat er niet goed gaat, mis je de kans het beter te maken. De oplossing is simpel: maak je werkelijkheid niet mooier dan die is, maar maak ‘m óók niet lelijker. Hoe meer je de rauwe realiteit onder ogen kunt zien, hoe beter je die kunt veranderen.  

Idee: wat nou als we samen proberen de balans te herstellen, door op sociale media juist het goede nieuws te delen? Als tegenwicht tegen al die kranten en journaals vol angst en afschuw. Omdat de andere kant óók waar is. Doe je mee?