Ik zie mezelf nog zitten in dat klasje, onrustig gevoel in mijn buik omdat ik eigenlijk ergens anders moest zijn, driftig mee te schrijven over hoe ik efficiënter moest werken. Het greep me naar de keel, toen al, omdat ik blijkbaar nauwkeurig voorvoelde wat er daarna gebeurde: het werd alleen maar drukker in mijn hoofd. Ik leerde sneller e-mail weg te werken en kreeg méér e-mail. Ik leerde sneller te vergaderen en kwam terecht in méér vergaderingen. Elke ruimte die mijn efficiëntie veroorzaakte, vulde zich automatisch met nieuw werk. Al mijn mooie timemanagement veroorzaakte het tegenovergestelde: ik was drukker dan ooit, voelde me opgejaagd en onrustig. Ik was een stofzuiger voor klusjes geworden.

Moet ik dit nu doen?

Mijn eerste doorbraak kwam met dit korte zinnetje: moet ik dit nu doen? De grap van die vraag is dat je ‘m op vijf verschillende manieren aan jezelf kunt stellen, door telkens de klemtoon op een ander woord te leggen. MOET ik dit nu doen? Wat als ik het niet doe? Moet IK dit nu doen? Of is er iemand anders beter in? Zo ga je alle vijf de woorden af. Door die vijf verschillende vragen aan mezelf te stellen, leerde ik niet alleen beter mijn tijd te organiseren, maar vooral leerde ik dat het niet gaat om timemanagement. Het gaat om durven kiezen.

De ellende met efficiëntie is dat het leeg is. Je kunt heel snel en nauwkeurig, precies het verkeerde doen. Veel belangrijker dan of je jouw taken goed doet, is of je de goede taken doet – en daar helpt timemanagement je niet bij. Dat laat je juist langer doormodderen.

Je ’talentzone’ en je ‘magiezone’

Mijn tweede doorbraak kwam toen ik het verschil leerde tussen je ’talentzone’ en je ‘magiezone’. In je talentzone doe je waar je best goed in bent, maar waarin je je niet werkelijk onderscheidt: het zou ook door een ander gedaan kunnen worden. Veel mensen brengen hier hun tijd door, omdat het voor anderen lekker is dat jij dit werk doet. Maar de drukte groeit je boven het hoofd en het maakt je niet echt gelukkig.

In je magiezone daarentegen, ben je helemaal in je element. Je doet wat je geweldig vindt, op jouw unieke manier en daardoor ben je zó goed dat je in een uurtje meer gedaan krijgt dan anderen in een dag. Een uurtje magie levert meer op dan tien uur efficiëntie – en het is vooral veel leuker. Iedereen heeft zo’n magiezone, heb ik inmiddels gezien. De vraag is of je de tijd neemt ‘m te vinden.

Wil je een leven met minder stress?

Heb jij het gevoel dat je écht tegen een burn-out zit? Neem contact op met je huisarts of bedrijfsarts die je bij het proces kan begeleiden. Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaaropleiding. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!