De perfecte manier van opvoeden bestaat niet

Zoals waarschijnlijk het merendeel van de ouders zijn wij grotendeels tevreden over onze manier van opvoeden. Toch hoor je jezelf soms iets raars zeggen of doe je onaardig. Het is heel begrijpelijk dat ouders soms de ‘korte route’ kiezen. En ook helemaal niet erg.

Onthoud dit: de perfecte manier van opvoeden bestaat niet. Sterker nog, als je je kinderen perfect probeert op te voeden, ben je ze aan het verpesten. Je kinderen zullen dan denken dat ook zij perfect moeten zijn. Dat is wel het laatste wat je wilt!

Geef het goede voorbeeld

In plaats daarvan wil je ze liever meegeven dat ze mild zijn tegen zichzelf. En aangezien kinderen niet onthouden wat je zegt, maar onthouden wat je doet heb je bij jezelf te beginnen. Wees mild tegen jezelf. Gun jezelf dat je minder kritisch bent op de dingen die niet gaan zoals je wil. Als je hier telkens boos om wordt op jezelf, geef je dit mee aan je kinderen. Terwijl je juist wilt meegeven dat ze liefdevol zijn naar zichzelf én anderen. Geef dus het goede voorbeeld!

Dus: relax! Ontspan. Het leven gaat niet altijd zoals je wilt en dat is oké. Ga je toch de fout in? Laat je kind weten dat je dat niet had moeten zeggen. Door je gedrag te benoemen en te erkennen zul je er straks om kunnen lachen. Door kinderen deze ruimte te bieden krijgen ze karakter.

Heb jij nog meer tips om goed te reageren op je kinderen? Leuk als je die met ons wilt delen in de comments!

Als je tóch een missie hebt, dan meteen maar een hele grote. Dus is het de missie van David en Arjan dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Om dat te bereiken, schrijven ze wekelijks columns in onder andere het Algemeen Dagblad, organiseren ze impactvolle seminars in de Beurs van Berlage en AFAS Live en bouwen ze aan een grote online community. Het leuke is dat het nog lijkt te lukken ook. VPRO’s Tegenlicht zegt over de twee mannen: “Met hun boeken en seminars maken David en Arjan heel Nederland gelukkig!” En laat dat nou precies de bedoeling zijn.