Hoe red ik mijn relatie?

Bijna iedereen heeft de behoefte om ertoe te doen en dat geldt al helemaal in relaties. Je wilt dat je ertoe doet voor je partner. Als dat niet zo is, dan is de relatie onbevredigend en heb je de volgende drie opties om verder te gaan;

  1. Je doet niets, blijft bij elkaar en kiest voor een onbevredigende relatie waarin je niet gelukkig bent.
  2. Je gaat anders kijken waardoor de relatie weer op kan bloeien.
  3. Je gaat uit elkaar.

Wat mij betreft is optie 1 veruit de slechtste die je kunt kiezen, helaas is doen velen van ons dat (al dan niet bewust) wel. 

Optie 2 – Anders kijken naar je relatie

Als je een betere relatie wilt en er alles aan wilt doen om het te laten slagen, dan is anders naar je relatie kijken dé oplossing. In een onbevredigende relatie zie je namelijk vaak dat minimaal één van de twee het gevoel heeft dat hij of zij er niet toe doet voor de ander. Dit kan natuurlijk echt zo zijn, maar voordat je de ander definitief ‘afschrijft’, is het de moeite waard om het onderstaande te onderzoeken.

Vijf talen van de liefde

Er zijn vijf talen in de liefde en iedereen heeft zijn eigen voorkeurstaal voor het geven en ontvangen van liefde. Als je een betere relatie wilt hebben, is het belangrijk dat je deze vijf verschillende talen kent:

1. Positieve woorden

Het voelt voor jou goed als je complimentjes krijgt, “je ziet er mooi uit vandaag” of “wat goed van je dat je dat gedaan hebt”. Het kan ook indirect zijn: je partner spreekt in gezelschap positief over je waar jij bij bent. Of zelfs als je er niet bij bent en je hoort het van iemand anders.

2. Tijd en aandacht

Hierbij gaat het erom dat je tijd samen doorbrengt en dan bedoel ik niet dat jij wat vertelt en je partner de mail zit te checken. Quality time! Het is belangrijk dat je partner volledig aanwezig is en bijvoorbeeld luistert naar jou zonder je te onderbreken. Samen dingen doen hoort hier ook bij, waarbij het meer gaat om het samen doen dan om hetgeen wat je doet.

3. Cadeaus

Het woord zegt het al, maar het is goed om te weten dat het niet om het geld gaat (hoeveel een cadeau kost), maar dat ermee gezegd wordt dat je partner aan je denkt. Zelf iets maken is natuurlijk ook een mooi gebaar. Je partner kan zichzelf geven door er voor je te zijn op een belangrijk moment. 

4. Dienstbaarheid

Elkaar met dingen helpen door bijvoorbeeld bij te springen in de huishouding. Ja mannen, wij kunnen dat :-). Voor elkaar zorgen in welke vorm dan ook.

5. Lichamelijke aanraking

Ja, hier hoort intimiteit ook bij. Maar het is veel meer dan dat, het kan een innige omhelzing zijn in de keuken, arm in arm lopen op het strand, een kus als je weggaat, even een hand op je schouder als je langs elkaar loopt in de kamer. Of tegen elkaar aanliggen op de bank of de nek- of hoofd massage ’s avonds als je voor de buis zit.
Vaak hebben personen twee voorkeurstalen; die van mij zijn positieve woorden een lichamelijke aanraking.

Relatieproblemen

In een vorige relatie was mijn partner vooral heel dienstbaar. Geweldig natuurlijk, maar op de één of andere manier was dat nooit een bevestiging voor mij dat ik ertoe deed voor haar als partner. Dat was wel zo geweest als ze me bijvoorbeeld had gezegd dat ik er goed uit zag of dat ze van me hield. Lichamelijke aanraking had me ook die bevestiging gegeven. Maar nu kreeg ik die niet.

Omdat ik mijn voorkeurstalen niet ontving van mijn partner, voelde de relatie emotioneel onveilig voor mij. Eén van de gevolgen daarvan was dat ik mijn voorkeurstalen buiten de deur heb gezocht. Ik viel voor iemand waarbij ik wél het gevoel kreeg dat ik ertoe deed, omdat ze mijn taal sprak (positieve woorden). Hartstikke fout natuurlijk, ook al is het verklaarbaar, het blijft ongewenst gedrag. Maar kan je na vreemdgaan nog wel verder? Frouke schreef er een artikel over. 

Wat kan je doen voor een betere relatie?

Om een relatie te laten slagen, hoeven partners niet per se dezelfde voorkeurstalen te hebben. Als je het gesprek met elkaar aangaat en helder krijgt wat elkaars talen zijn, dan geeft dat een geweldig inzicht waar je mee aan de slag kan.

Stel dat jij net als ik lichamelijke aanraking en positieve woorden als voorkeur hebt en jouw partner met name dienstbaar is. Als je dat van elkaar weet, dan weet je dus dat je partner zijn of haar liefde uit via dienstbaarheid en niet perse in woorden. De heerlijk gesmeerde broodjes pindakaas zijn een “ik hou van jou” in een ander jasje. De met liefde bereide maaltijd is de dikke knuffel. Het zijn tekenen van liefde voor jou. Jouw partner geeft daarmee in zijn of haar ogen meer dan een lichamelijke aanraking of een “ik hou van jou”.

Als je er op die manier naar kan kijken dan zie je dat je er wel degelijk toe doet voor je partner, hij of zij uit haar liefde alleen op een manier die je tot dan toe nooit als liefde ontving. Als ik de vijf talen van de liefde had gekend in de tijd van het bovenstaande voorbeeld was ik er honderd procent zeker mee aan de slag gegaan.
Deze optie werkt overigens ook als je relatie nu al goed is, maar je een nog betere relatie wilt! 

Optie 3 – Uit elkaar gaan

Als optie 2 echt niet werkt, er is al veel te veel gebeurd en je de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven, dan is uit elkaar gaan een optie. Wat heb je eraan om bij elkaar te blijven als je er niet gelukkig van wordt?

Uuuuh ja, maar wat nou als er kinderen in het spel zijn? Wat mij betreft geldt dan hetzelfde. De vraag die ik dan voor je heb is; wat voor voorbeeld wil je zijn voor je kind(eren)? Wat voor voorbeeld geef je als je een kind laat opgroeien in een liefdeloze omgeving?

Kinderen kopiëren normen, waarden en gedrag van de omgeving waarin ze opgroeien. Als ze opgroeien in een liefdeloze omgeving dan vergroot je de kans dat de kinderen later in eenzelfde situatie terecht komen. Wil jij dat?

Ik ben zelf een gescheiden ouder en natuurlijk is een scheiding pijnlijk voor iedereen op het moment dat je er middenin zit. Maar ik durf ronduit te zeggen dat het beter is voor mijn ex, mijn zoon en mezelf.

Uit elkaar gaan is soms de beste optie, dat opent de weg naar een nieuwe relatie als je daar weer aan toe bent. Als je er echter nog vertrouwen in hebt dat je huidige relatie beter kan worden, volg dan de volgende cruciale tip;

Dé gouden tip voor een betere relatie

Als je gelooft in een betere relatie en ervoor wilt gaan; Ga het gesprek met elkaar aan en zoek uit welke taal van de liefde jouw partner spreekt. Een gesmeerd broodje met liefde smaakt je vast heel goed. Leuker en gelukkiger leven? Dat kan jij!

Welke taal van de liefde spreekt jou aan? Of misschien wel meerdere. We zijn benieuwd hoe jij hiermee aan de slag gaat met je partner. Laat het ons weten in de reacties!