De zoektocht naar bevestiging kan verslavend worden
Op zich is er niets vreemds aan dat je anderen naar hun mening vraagt voordat je een knoop doorhakt. Ook is het logisch dat een opmerking als “Ik ben trots op je” een grote glimlach op je gezicht tovert. Maar als je continu op zoek bent naar bevestiging, kan dat je flink in de weg zitten. Ook werkt het deels verslavend. Hoe vaker je bevestiging of waardering ontvangt, hoe meer je ernaar gaat hunkeren als de bevestiging een keer uitblijft.
Bevestiging nodig hebben is vaak een uiting van onzekerheid. Je bent misschien bang voor kritiek, voelt angst voor afwijzing of probeert met bevestiging van buitenaf je lage zelfbeeld te maskeren. Alleen word je daarmee afhankelijk van anderen. Je laat jouw keuzes bepalen door wat anderen ervan vinden. Jouw eigenwaarde hangt af van wat mensen om je heen wel of niet tegen je zeggen. Daardoor leef je niet je eigen leven. Of leef je in elk geval niet je eigen leven ten volle.
Waar komt de behoefte aan bevestiging vandaan?
Dat je bevestiging nodig hebt, komt doordat je niet vanuit jezelf kunt voelen dat je goed bent zoals je bent. Dat heeft alles te maken met “gaten in jezelf”. Je bent de verbinding met bepaalde delen in jezelf kwijt. Althans, zo voelt het. Je voelt bijvoorbeeld de liefde en eigenwaarde die in jou zitten niet meer. Of misschien ben je het contact met je innerlijke kracht, vertrouwen en wilskracht of levenslust verloren.
In principe zitten die liefde, eigenwaarde, kracht en al het andere nog steeds in jou. Maar als je met die stukken geen contact kunt maken, dan voelt het alsof je bevestiging van anderen nodig hebt. Je vult de gaten in jou met de goedkeuring, waardering en mooie woorden van anderen. Je voelt je weer even “heel” als je de bevestiging krijgt dat mensen van je houden, dat je gezien wordt of dat je goed werk levert.
Voorbeeld: verlatingsangst
Verlatingsangst komt vaak voort uit bevestiging nodig hebben. Mensen met verlatingsangst hebben vaak veel bevestiging nodig in hun relatie. Als hun partner boos is of iets kwetsends zegt, zijn ze bang dat diegene weggaat. Ook al weten ze ook wel dat discussies en frustraties bij elke relatie horen. Mensen met verlatingsangst proberen zich onbewust aan iemand vast te klampen en snakken naar bevestiging om niet zelf met twijfel achter te blijven.
Alleen in zo’n geval zijn mooie woorden en bevestiging van je partner niet het antwoord. Ze stillen je verdriet even, maar lossen jouw gat niet op. Ook gaat het uiteindelijk tussen jou en je partner in staan. Hoeveel bevestiging je partner ook geeft, jij blijft de angst voelen. Dat kan je partner dan weer frustreren.
De oplossing zit ‘m in kijken waar het gat is ontstaan. Dat is waarschijnlijk niet in deze relatie, maar eerder in je leven. Misschien voelde je je in je jeugd niet gezien door je ouders. Je kreeg wel waardering als je goede cijfers haalde, maar je hebt nooit ervaren dat ze onvoorwaardelijk van je houden. Dat kan ertoe leiden dat je minder eigenwaarde voelt en die eigenwaarde zoekt in bevestiging van anderen. In dit geval je partner.
Een boost nodig voor je zelfvertrouwen?
Download hier gratis jouw set mantra kaarten.
Mantra’s zijn krachtige zinnen die je door steeds te herhalen steeds meer gaat geloven. Als jij gelooft in je eigen zelfvertrouwen, dan kan je de hele wereld aan. De kracht zit ‘m in de herhaling en daar zullen deze kaarten je bij helpen! Download ze nu tijdelijk gratis.
Waarom is bevestiging van anderen niet wat je echt nodig hebt?
Als je bevestiging van anderen gebruikt om jouw leegtes op te vullen, dan vul je gaten in jou op met dingen van buitenaf. Maar die externe opvulling is nooit genoeg om innerlijke rust te voelen of volledige vrede te ervaren met wie je bent. Daarvoor moet je toch echt jezelf bevestiging kunnen geven.
Elke vorm van bevestiging geeft alleen tijdelijk een vlaag van gelukzaligheid. Ieder succes is maar tijdelijk. Elk compliment gaat wennen. Elke relatie kan giftig worden. En iedere dierbare kan juist van je weglopen als jij vooral angstvallig dichtbij wilt houden. Niets of niemand is groot genoeg om een gat in jou blijvend weg te maken.
Wat dan wel de oplossing is? Leer hoe je je eigen gaten heelt. Zoek de oplossing niet in status, liefde of complimenten. Gaten zijn geen gebreken; het zijn plekken die potentie bieden. Potentie om van jezelf te leren houden. Om te helen wat er was of niet was. Om je eigen gekwetstheid aan te kijken en daarmee af te rekenen.
Hoe kom je af van bevestiging nodig hebben?
Hoe je afkomt van de eindeloze zoektocht naar bevestiging? Dat zit ‘m in je eigen gaten leren helen. Deze 4 tips helpen daarbij.
1. Onderzoek waarom je bevestiging nodig hebt
Leer je eigen gaten begrijpen, zodat je weet wat er nodig is om ze te dichten. Deze vragen helpen je daarbij:
- Wat voor gemis draag je met je mee?
- Op welke manieren probeer je dat gat niet te hoeven voelen?
- Kun je herinneren wanneer je dat gat voor het eerst ervaarde?
- Wat voelde in die situatie niet eerlijk?
- Welke leegte moet gevuld worden?
- Welk verlangen zit er achter die leegte?
Als je jezelf die vragen stelt, komt er een mogelijkheid om te leren van je gaten. Veel gaten draag je al heel lang met je mee. Ooit was de eerste keer dat je het gat voelde. De eerste keer dat je gekwetst werd of een gemis ervaarde. Je bent niet met dit gat en met deze behoefte aan bevestiging geboren; dat is zo ontstaan.
Als je weet waar je behoefte aan bevestiging vandaan komt, kun je ook zien dat dit iets van vroeger is. Dit speelde toen, niet nu. En jij bent nu niet meer wie je toen was.
2. Zie in dat bevestiging maar kort werkt
Bevestiging krijgen voelt heel even goed, maar vaak werkt dat maar even door. Ze zeggen niet voor niets dat je kritiek vaak beter onthoudt dan complimenten. Elk compliment vervaagt weer. Elke blijk van waardering verliest na een tijdje zijn waarde. Maar als jij jezelf de bevestiging kunt geven die je zoekt, kun je je blijvend goed voelen over jezelf. Ongeacht wat je presteert, of je jezelf opoffert en wat je doet of niet doet voor een ander.
Als jij het jezelf waard vindt om bijvoorbeeld te doen wat jou gelukkig maakt, dan is die bevestiging van buitenaf minder hard nodig. Dan durf je een keuze te maken, ook als je daar je werkgever, partner of ouder op dat moment niet blij mee maakt.
3. Stop met denken in termen van gelijk
Achter bevestiging zoeken schuilt vaak een zoektocht naar gelijk. Je wilt bevestigd worden in tekorten waar je onder lijdt. Ja, jij werkt ook heel hard en verdient daar erkenning voor. Ja, je bent er altijd voor je moeder en het is oneerlijk dat ze nooit zegt hoeveel ze van jou houdt. Ja, jij mag er zijn, ook al heb je dat vroeger niet te horen gekregen. Waarschijnlijk heb je gelijk. Maar de vraag is: wat schiet je ermee op als anderen je daarin bevestigen? Het diepere gevoel van oneerlijkheid, de gekwetstheid en de gaten gaat daar niet mee weg.
De vraag is: ga jij voor geluk, los van of je gelijk hebt? Kun jij zelf ervaren dat dit is hoe het is en dat je ondanks alles goed bent zoals je bent?
4. Luister vaker naar je intuïtie
Vaak weet je diep van binnen wel wat jij wilt of nodig hebt. Ook al voordat je hebt gehoord hoe anderen erover denken. Soms kunnen meningen van anderen je eerder aan het twijfelen brengen dan dat ze je goed doen. Je gaat je door de vele meningen juist afvragen of jij het wel goed ziet en of het juiste doet.
Probeer eens te dealen met de ongemakkelijke realiteit dat mensen misschien niet achter je staan of zelfs teleurgesteld in je zijn. Ga vaker af op jouw eerste intuïtieve reactie. Hoe vaker je dat doet, hoe makkelijker het je afgaat om te vertrouwen op je intuïtie. Dat maakt je meer zelfstandig, wakkert je zelfvertrouwen aan en helpt je om vaker te kiezen voor jou.
Dus: je hebt alleen bevestiging nodig van jezelf
Het is altijd leuk als anderen vierkant achter je keuzes staan. Maar weet dat je uiteindelijk maar van één persoon bevestiging nodig hebt: jijzelf. Je kunt niet beïnvloeden wat anderen van je vinden of hoe vaak ze je waardering geven. Wél kun je beïnvloeden hoe jij naar jezelf kijkt.
Ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar begin met onderzoeken waarom je steeds bevestiging zoekt. Erken dat die pijn en gekwetstheid van vroeger zijn. Jouw gat is vroeger ontstaan. Maar in het nu hoef je niet bang te zijn. De volwassen jij heeft de goedkeuring van een mede-volwassene niet altijd nodig. In het nu ben jij oké. En als mensen je niet oké vinden, dan is dat ook heel menselijk en zijn het misschien jouw type mensen niet.
Je intuïtie volgen
Wil jij je intuïtie leren volgen en meer vertrouwen op je eigen keuzes? Luister de podcast-aflevering die daarover gaat hier via Spotify of klik op de mediabalk hieronder.