Vrijheid boven alles

Misschien dat mijn panische angst om mijn vrijheid kwijt te raken er iets mee te maken had. Want hoewel ik droomde van een partner met wie ik de wereld kon ontdekken, kreeg ik het Spaans benauwd bij het idee dat je relatie en gezin alle tijd opslokken. De gedachte alleen al! Klinkt misschien heel egoïstisch maar zo voel ik het nu eenmaal. Dit had tot gevolg dat relaties waarbij ik het gevoel kreeg dat mijn vrijheid ingeperkt ging worden geen schijn van kans maakten. Ik investeerde minimaal en was daardoor vaak al vertrokken, voordat de relatie goed en wel was begonnen. En omdat ik erg op mijn onafhankelijkheid was gesteld, vond ik het eigenlijk wel prima. Toch had het ook een keerzijde, want voor iemand die verlangde naar een verbinding was ik verdomd vaak vrijgezel.

Kun je bindingsangst overwinnen?

En toen ontmoette ik de man waar ik al die tijd van had gedroomd. Wanneer ik oud mocht worden, dan wilde ik dat alleen met hem. Toch had de verliefdheid  ook effecten die mijn leven niet bepaald gemakkelijk maakten. Zo wilde ik niet langer alleen verantwoordelijk zijn voor mijn geluk. Ik wilde dat hij het stokje overnam. Te vaak had ik mijn eigen boontjes moeten doppen. Wanneer je van elkaar houdt, doe je er toch alles aan om die ander gelukkig te maken!

Nou nee dus! Want door te geloven dat we verantwoordelijk waren voor elkaars geluk werd onze relatie drijfzand. Door hem aansprakelijk te houden voor mijn welzijn gaf ik de regie uit handen. En zadelde hem op met een taak waar hij maar beperkt invloed op had.

Liefde zonder afhankelijkheid

Langzaamaan gebeurde waar ik altijd zo bang voor was geweest. Ik werd afhankelijk. Door naar elkaar te kijken in plaats van zaken zelf op te lossen, begon ons liefdesbootje te zinken. Ik moest met veel pijn in mijn hart accepteren dat deze relatie niet ging werken.

En ondanks dat het anders liep dan verwacht, maakte deze verbinding de weg vrij om door te groeien. Want wat bleek? Ik was nog helemaal niet klaar voor de grote liefde waar ik zo naar verlangde. Voordat ik bevrijd kon worden door de liefde moest ik leren dat de ander geen opvulling van je leven is. Ik besefte dat ik mijn eigen bindingsangst had gecreëerd. Omdat ik de beperkende overtuiging had dat wanneer je ‘’ja’’ zegt tegen elkaar je daarmee automatisch aansprakelijk bent voor het geluk van de ander. Nogal wiedes dat het klamme zweet mij zo vaak was uitgebroken.

Klaar voor de liefde

En sta ik nu dan anders in de liefde? Jazeker, in plaats van te vechten voor mijn vrijheid geniet ik van mijn onafhankelijkheid. Sterker nog, ik ben er trots op. Want ik weet dat binnen een superrelatie je zelfstandig mag zijn en er juist veel ruimte is voor je eigen ontwikkeling. Je bent namelijk in vrijheid verbonden. En daar zeg ik volmondig ja tegen!

Herken je jezelf in dit verhaal? En wat is jouw grootste eye-opener? Deel het met ons in de comments!