Verandering van spijs doet eten
Je bent jong en je wilt wat. Het liefst zo nu en dan wat anders. En dat lukt jou aardig goed. Je hebt supervette weekenden met jouw vrienden. Je sport lekker veel. Daarnaast weet jij alle goede adresjes in de stad. En door jouw vaste baan kan jij je vakanties naar verre oorden permitteren. En toch knaagt er iets aan je. Want op jouw werk vind je het niet meer zo inspirerend. Eigenlijk voelt het wel eens als een sleur. De uitdaging roept je al een tijd niet meer. En je ziet ook weinig perspectief voor de toekomst. Is dit het nou? En maak ik mijn weekenden en vrije tijd zo leuk mogelijk om de verveling op het werk te verbloemen?
De tijd die wegtikt
Natuurlijk weet jij jouw vrije tijd goed in te vullen. Daar heb jij namelijk zelf veel invloed op. Je kan alles doen wat je leuk vindt en je hebt daar ook de financiële middelen voor. Dat maakt het contrast echter wel groter met je werk. Daar ben je afhankelijk van degene die boven je zit. Van eventuele collega’s. Van de werktijden. De functie die je bekleedt. De regelgeving in het bedrijf. Je kijkt hoe de de tijd wegtikt. En vooral van jouw eigen inzet. Kortom het kan best wel eens beperkend voelen. Om het beestje maar gewoon bij de naam te noemen, je vindt het saai geworden. Eigenlijk verveel je je gewoon dood. Heb je daar nu voor gestudeerd? Kom je hier nu vroeg je bed voor uit? Waar is die droombaan gebleven?
Alles behalve een luxeprobleem
Als je in een bore-out zit dan haal je niet het beste uit jezelf. Erger nog, je doet taken die onder jouw niveau liggen. Je doet alsof je werkt, in plaats van echt te werken. Je schuift werk voor je uit. Je verstopt je achter een façade om je werk niet (goed) te doen. Je neemt weinig initiatief. Je komt soms zelfs te laat. Je wordt onverschillig. Je hebt je taken af en gaat dan stiekem op internet scrollen uit verveling. Kortom er wordt geen beroep gedaan op jouw kwaliteiten. En dat resulteert erin dat jouw gevoel van zelfvertrouwen pijlsnel naar beneden zakt. En dat is geen luxeprobleem, maar een serieuze zaak. Want hoe krik je dat zelfvertrouwen op in zo’n situatie? En hoe zit het met jouw geluk in het dagelijks leven? Dus na maar ook tijdens je werk? Het geluksgevoel zal in zijn geheel minder worden. En dat is iets wat je echt wilt voorkomen. Iedereen wil toch graag gelukkig zijn?
Voorkomen is beter dan genezen
Merk je dat je verveeld raakt op je werk? Dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging? Zoek die dan ook! Kom in actie. Onderzoek waar jij goed in bent. Waar ligt jouw passie? Wat is jouw stip aan de horizon? Waar kunnen ze jou ’s nachts voor wakker maken? Misschien is het wel een andere functie. Of een extra project. Wellicht is zelfstandig ondernemen wel iets wat jou beter past. Kortom wees creatief en verbreed jouw horizon, zodat je doet waar je goed in bent en waar jij je goed bij voelt. Daarmee verklein je de kans op een bore-out en vergroot je de kans op geluk.
Heb jij last van een bore-out? Hoe ga jij daar mee om? Laat het ons weten in de reacties!