Gepassioneerde kok
De van oorsprong Friese Klaas-Jan woont en werkt al meer dan 30 jaar als kok in Noord-Brabant. Door opeenvolging van toevalligheden, zo vertelt hij glimlachend. “Ik had destijds de droom om als kok te werken in Zuid-Frankrijk. Toen ik na 2 uur rijden een pitstop maakte in Noord-Brabant, ben ik daar altijd blijven plakken.”
Jarenlang was hij chefkok in horecazaken. Een leuke, maar ook hectische baan! Zeker omdat hij in zijn eentje voor de kinderen zorgde. Hij blikt terug: “In de ochtend bracht ik de kinderen naar school om daarna naar het restaurant te gaan en alles voor die avond voor te bereiden. De kinderen aten dan na de naschoolse opvang mee met de schoonmaker van het restaurant en fietsten om 8 uur naar huis. Om 9 uur, zodra ik de laatste hoofdgerechten had geserveerd, ging ik naar huis om nog net mijn dochter op bed te kunnen leggen. Het was altijd veel gedoe om alles goed te regelen.”
Obstakels als alleenstaande vader
Hoewel Klaas-Jan zijn vaderrol altijd met liefde heeft vervuld, heeft hij ook zeker obstakels gehad onderweg. “Ik miste vooral het begrip van mensen om me heen. Het was vaak een enorme struggle om het allemaal voor elkaar te krijgen: het gezin draaiende houden, werken, op het goede moment op de juiste plek zijn… En als alleenstaande ouder zet je jezelf vaak op de tweede plaats. Ik vond het vooral belangrijk dat mijn kinderen veilig zijn, op een mooie fiets naar school kunnen, goed in hun vel zitten… Dat is logisch. Maar af en toe heb je ook tijd voor jezelf nodig. Ook miste ik de contacten met anderen. Ik was zo druk dat er voor een sociaal leven geen tijd overbleef.”
Met een burn-out thuis
Na 30 jaar werken als chefkok in de horeca werd het Klaas-Jan te veel. Tijdens de coronapandemie kwam hij ziek thuis te zitten. Burn-out! Pas op dat moment besefte hij dat hij al die tijd veel te veel ballen hoog had gehouden. “Ik was er altijd voor de kinderen, maar vergat mezelf vaak. Daarnaast woonde ik destijds samen met een vriendin die ook 3 kinderen had. De kinderen konden alleen niet met elkaar door één deur en mijn ex-partner en ik hielden er verschillende opvoedstijlen op na. Het werd steeds ingewikkelder. En hoe ingewikkelder het werd, hoe harder ik ging werken. Alleen dat maakte het er niet beter op. Niet voor het gezin, maar ook niet voor mezelf.
[Het interview gaat na de video met Klaas-Kan verder]
Terugkijkend ziet Klaas-Jan zijn burn-out als een belangrijk leerproces. “Doordat ik plotseling thuis zat, had ik alle tijd om bij mezelf te rade te gaan hoe ik dingen tot nu toe aanvloog en wat ik anders wilde doen. Ik ben toen gestart met meditaties, heb met een psycholoog gepraat en ben me gaan verdiepen in mijn wensen qua werk. Ik wilde sowieso iets anders – dat wist ik zeker.”
Koken met kinderen
En die andere baan kwam er! Klaas werkt nu bij een jeugdzorgorganisatie waar kinderen komen die in een vechtscheidingssituatie zitten. Vol enthousiasme legt hij uit: “Ik kwam in gesprek met iemand die in de jeugdzorg werkt en diegene nodigde mij uit om eens te komen kijken. Toen ik daar twee keukens zag, ging mijn hart als chefkok harder kloppen. Ik moest denken aan het concept van Taarten van Abel waarbij kinderen samen met een taartenbakker lastige situaties bespreken. Zoiets wilde ik ook doen, mede door de ervaringen die ik daar al mee had met mijn eigen kinderen. De directeur stemde in en ik kreeg de baan.”
Nog elke dag is Klaas-Jan blij met zijn carrièreswitch. “De jeugdzorg is een heel andere wereld dan de horeca. Er wordt naar je geluisterd en er is rust en regelmaat. Het mooiste van mijn werk? Soms gaan ouders op dag 1 op de 6 meter lange bank ieder op een ander uiteinde zitten. Dan vind ik het zo bijzonder als we, zodra het ouderschapsplan rond is, toch met beide ouders aan tafel een etentje kunnen organiseren. Uiteraard door het kind (en mij) voor hen gekookt!”
“Die van de scheurkalender”
Klaas-Jan kwam voor het eerst in aanraking met 365 Dagen Succesvol dankzij de 365-scheurkalender die een vriendin op haar toilet had hangen. “Het inspireerde me meteen en sindsdien ben ik 365 altijd blijven volgen. Die vriendin deed mee aan Miracle Roadmap en kwam altijd met enthousiaste verhalen terug. Ik besloot mezelf de Doorbraakdagen cadeau te doen. Bij thuiskomst zat ik stralend in de woohoo-modus. Ik heb me die dag meteen ingeschreven voor Miracle Roadmap.”
Wat Klaas-Jan zo aansprak om deel te nemen? “Als alleenstaande vader liep ik regelmatig tegen dingen aan. Vooral merkte ik dat ik nauwelijks tijd voor mezelf had en weinig leuke sociale contacten had. Ik zocht positieve ondersteuning en een mooie manier om tijd voor mezelf in te vullen. Miracle Roadmap is daar een prachtige manier voor!”
Klaas-Jan heeft ook veel leuke contacten opgedaan door Miracle Roadmap. “Vanuit mijn eigen cirkel heb ik veel contact met mensen uit mijn regio. Met sommigen heb ik een hechte vriendschap opgebouwd. Het is heel waardevol om mensen te vinden met wie je echte, diepgaande gesprekken kunt voeren.”
Oordeelloos en rustig blijven
Op dit moment doet Klaas-Jan voor de derde keer aan Miracle Roadmap mee. Miracle Roadmap heeft hem vooral rustiger gemaakt, merkt hij op. “Als chefkok was ik gewend om commando’s te geven die anderen direct opvolgen. Dat hoorde ook bij het werk. Bij 365 is er veel meer rust en geduld. Je kijkt iemand echt aan, bent er vanuit rust voor elkaar en maakt oprecht contact. Het is bijzonder dat je soms met een voor jou volstrekt onbekende al direct de diepte ingaat.”
Daarnaast heeft hij door Miracle Roadmap geleerd om vaker oordeelloos te blijven. “Dat zie je ook in de online sessies bij Miracle Roadmap. We kunnen elkaars ervaringen aanhoren zonder te oordelen. Dat helpt me ook in mijn werk. Ik heb veel gesprekken met ouders die elkaar na een scheiding niet bepaald leuk meer vinden. Dan probeer ik oordeelloos het gesprek in te gaan en geen kant te kiezen. Doordat ik er rustig en zonder oordeel in ga, merk je dat ouders ook rustiger worden.”
Met zachte ogen kijken
In één situatie merkte Klaas-Jan in het bijzonder dat het hem nu beter lukt om met zachte ogen en zonder oordeel naar anderen te kijken. “Ik had een tijdje een relatie, maar na verloop van tijd liep dat niet lekker meer. Na de relatiebreuk gaf zij alleen aan dat ze op iemand anders – een vrouw – verliefd was geworden. Ik ben heel trots hoe ik daar, mede dankzij mijn cirkelgenoten bij Miracle Roadmap, mee kon omgaan.”
Klaas-Jan vervolgt glimlachend: “De vroegere chefkok Klaas-Jan zou in zo’n situatie ontploft zijn. Natuurlijk was ik in eerste instantie ook even boos en verdrietig. Maar nu kon ik zien, zoals David dat zo mooi zegt, dat de liefde er nog wel was, maar dat alleen de vorm veranderde. Ik vind haar nog steeds een mooi mens; we hadden alleen geen relatie meer. Ik heb haar en haar nieuwe partner ook oprecht succes en liefde kunnen toewensen. Soms verdwijnen mensen dan uit je leven. Het mooie aan oordeelloos zijn, is dat het niet alleen voor de ander fijner is, maar ook voor mezelf een fijner resultaat oplevert.”
Advies aan jongere zelf
Wat zou Klaas-Jan willen zeggen tegen zijn jongere zelf? “Maak eerder een pas op de plaats en luister naar je lichaam”, zegt hij. “Het is goed om voor anderen te zorgen, maar zorg ook voor jezelf. Ik ben nu een actief ondernemend mens. Ik heb een leuke baan en maak tegenwoordig ook genoeg ruimte om dingen naast werk te doen. Als vrijwilliger speel ik bijvoorbeeld regelmatig ‘restaurantje’ met autistische mensen. Op dat soort momenten besef ik hoeveel ik houd van het leven. Dat deed ik altijd al. Maar door 365 ben ik er nog meer van gaan houden.”