Je hebt altijd een keuze

Deze eenvoudige zin heeft mijn leven veranderd. Het besef dat, in welke situatie je ook zit, welke bezwaren er ook zijn, je altijd een keuze hebt. Mijn keuze was om bij mijn toenmalige baan weg te gaan. Een voor mij grootse keuze. Dood- en doodeng, maar het was het enige juiste. Want ik zwom tegen de stroom in, met alles wat ik in me had en ik won het niet.

En hoe onzeker de keuze ook was, de ballast van de verkéérde keuze was daarmee eindelijk van mijn schouders. Het zorgde voor ruimte. Ruimte om in een paar maanden tijd het idee te laten ontstaan en de tweede allesbeslissende keuze te maken. De keuze om eindelijk te gaan doen wat ik altijd al wilde.

Twijfelen aan jezelf – een grote vijand

Een volledig nieuwe weg inslaan en niets meer zeker weten, het is een lang proces geweest. Ik beschreef het gevoel van die eerste stap in mijn allereerste blog, Bospaden en snelwegen, nu tweeëneenhalf jaar geleden. Het was als de afslag nemen van je vertrouwde snelweg, weg van de automatische piloot. De keuze maken voor een bospad, dat nog gevormd moet worden, volledig onbekend, met alle obstakels en valkuilen vandien.

Het kiezen voor deze onbekende weg is verre van makkelijk. Sterker nog, het is doodeng, onzeker en pittig. Angst, twijfel en onzekerheid bespringen je van alle kanten; jezelf naar beneden halen, denken dat je het niet kunt of dat je niet goed genoeg bent. Denken we dat niet allemaal van tijd tot tijd? Maar zijn die gedachten niet precies onze grootste vijand? Stop of vertraag je daarmee niet alle processen om andere wegen in te slaan of nieuwe dingen te gaan doen die je eigenlijk zo graag zou willen?

The power of you

“You’re never given a dream without also being given the power to make it true”

Ik heb diep gezeten. Vaak gedacht dat (ik) het niet kon. Maar hier ben ik. Ik zwem weer met de stroom mee en leef een leven dat ik nooit voor mogelijk gehouden heb. Die grootse verandering bleek ook bij mij mogelijk. Ik zet stappen die ik nooit dacht te zetten, doe dingen die ik nooit dacht te doen en heb met regelmaat tranen in mijn ogen van puur geluk.

Ik kom mezelf na mijn burn-out voor een tweede keer tegen, maar dit keer lachend en met sprankelende ogen. En één van de meest waardevolle lessen die ik alsmaar weer bevestigd krijg, is dat twijfel, angst en onzekerheid helemaal geen grond blijken te hebben als je ze recht in de ogen kijkt.

Een droom kan iets kleins of groots zijn. Maar hoe diep je ook zit, hoe groot je twijfel of angst ook is, je krijgt de kracht om eruit te komen, om het waar te maken. Laat je niet weerhouden. Zét de stap in de richting die je zo graag wilt. Ervaar dat ook jij die kracht hebt.

Want ik kan nu uit eigen ervaring spreken: die kracht heb je en het is de reis om dat te ontdekken, van begin tot eind, zó verschrikkelijk waard.

Heb jij dit zelf weleens ervaren? Laat ons weten in de comments welke belangrijke keuzes jij maakte!