Mijn cadeau: vijftien jaar onuitgepakt

Op mijn achttiende kreeg ik te horen dat ik een rug van een zestigjarige had qua flexibiliteit. Ik had er zeker wel last van, maar liet me er niet door beperken qua studiekeuze (sportacademie) en fanatisme met sporten. Negeren en zo manoeuvreren dat ik door kon blijven gaan. Ben toch geen watje? Plus tja, wat kan ik eraan veranderen? Geen chiropractor, manueel therapeut etc. kon me echt helpen. Niet piepen, maar doorgaan. Het ging zover dat ik het rond mijn dertigste normaal vond om met mijn buik plat op mijn zadel te gaan liggen, voordat ik het slot van mijn fiets kon halen. Bizar als ik er op terugkijk. En toen ook: gewoon doorgaan alsof er niets aan de hand was. Totdat ik amper meer kon lopen. Ik was op. Mijn lichaam was er klaar mee. Klaar met mij. Dat ik niet wilde luisteren naar wat het me te zeggen had.

Een harde en dankbare les

Mijn lichaam had namelijk een hele belangrijke boodschap voor me: stop met naar de buitenwereld kijken en proberen te voldoen aan verwachtingen van anderen. De basis ligt in jezelf, niet bij anderen. Ga staan in je eigen kracht en volg je eigen weg!  Auwww, wat had ik die les graag al op mijn achttiende begrepen.

Wat mijn lichaam had helemaal gelijk. Ik volgde zó niet het levenspad dat mij gelukkig maakte. Ik wist alleen niet wat ik dan wél wilde. Dus keek ik maar heel hard om me heen. Probeerde ik het goed te doen naar andermans maatstaven en behoeften. Mooie strategie om mijn eigen ‘gebrek’ niet onder ogen te hoeven komen.

Uit noodzaak ben ik nieuwe hulpbronnen gaan ontdekken om meer in contact te komen met mezelf. Te ontdekken wie ík ben en waar ík blij van word. Met vallen en opstaan ben ik een volledig nieuw levenspad gaan bewandelen. Míjn pad. En oh, wat is mijn leven daarmee gelukkiger geworden!

Wil jij dat ook?

Hierbij 5 tips om van je burn-out je grootste cadeau ooit te maken:

1. Neem jezelf op tijd serieus

De meeste mensen zijn geneigd lang door te lopen met klachten in de hoop dat ze weer verdwijnen. Hoe langer je jezelf (je lichaam) negeert, hoe harder je lichaam aan je gaat trekken en hoe heftiger de kwaal wordt. Gun jezelf al eerder de tijd om uit de ratrace te stappen en te onderzoeken wat je nodig hebt. Je kan je energie goed gebruiken voor het proces wat daarop volgt.

2. Onderdruk je pijn niet, ga er juist naartoe

Veel mensen proberen pijnen te onderdrukken met pijnstillers of negeren de pijn waar mogelijk. Mijn advies is het tegenovergestelde: ga juist met je aandacht naar de pijn toe. Probeer er zo goed mogelijk contact mee te maken. In de pijn zit namelijk het cadeau verstopt: het wil je iets belangrijks vertellen. En vaak als je de boodschap hebt gehoord en tot je hebt genomen (lees: de les eruit hebt geleerd), verdwijnen de klachten als sneeuw voor de zon. Ook bij chronische klachten en klachten waarvan fysiek een kwaal is vastgesteld. Er zijn niet voor niets mensen met aantoonbare fysieke rugklachten zonder pijn en vice versa.

3. Geef jezelf de tijd en raak niet gefrustreerd

Gedurende mijn bore-out raakte ik zwaar gefrustreerd dat ik de taal van mijn lijf totaal niet sprak. Chinees leek me er makkelijk bij. Tja, Chinees leer je ook niet in één dag, dus laat staan de taal van je lijf. Frustratie bleek een extra ruis op de lijn, dus werkte me dubbel tegen. Geef jezelf dus tijd en ruimte om de taal van je lijf stapje voor stapje te ontdekken. Wees lief voor jezelf. Spelenderwijs leer je sneller dan met harde hand. Gun jezelf het proces van vallen en opstaan en geef daarin niet op!

4. Vraag om hulp

Als je zelf zo diep in zit, zie je door de bomen het bos niet meer. Je hebt je zoektocht weliswaar zelf op te lossen, je hoeft het echter niet alleen te doen. Laat je helpen door professionals. Ook boeken (bv. Sleutel tot Zelfbevrijding) kunnen je helpen de vertaalslag te maken naar de psychologische ‘vertaling’ van fysieke klachten.

5. Zie de lol van de zoektocht in

Je kan jezelf en het leven heel serieus nemen, of je kan ervoor kiezen het leven als één grote ontdekkingsreis te zien. Dat laatste maakt het luchtig en leuk: het hoeft niet allemaal in één keer en het hoeft ook niet perfect te zijn. Maak er een spelletje van: elke dag een beetje meer verbinding met jezelf.

Weet je wat het gave is als je deze tips volgt? Je krijgt er een vette bonus voor terug: je hebt niet alleen minder fysieke klachten, je weet ook nog eens een stuk beter wat je wilt met je leven! Pure verbinding met jezelf, los van de ‘ruis’ van het kritische stemmetje in je hoofd. Hoe gaaf is dat!

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Dagen Succesvol.