Yoga lost je burn-out niet op

Iedereen die nu thuis zit met een burn-out en denkt dat ‘beter’ worden een kwestie van een paar weken rustig aan doen is: surprise! Dat is het niet. Een burn-out is het gevolg van jarenlange overmatige fysieke of emotionele belasting. Te veel druk op een bot zorgt er uiteindelijk voor dat het breekt. Als het bot weer geheeld is, zou je dan diezelfde druk weer toepassen? Als je al jaren iets doet wat niet goed voor je is en je daar een gebroken geest door hebt, denk je dan dat je na zes weken Netflix en een mindfulnesstraining weer beter bent? En belangrijker nog: ga je dan op dezelfde voet weer verder?

Een burn-out is een rugzak aan shit

Als alle lampjes op je dashboard als een gek gaan knipperen blijf je ook niet doorrijden alsof er niets aan de hand is. Een burn-out is een serieuze wake-upcall die aangeeft dat er iets is wat drastisch moet veranderen. Een algehele ineenstorting is nooit een oorzaak van problemen, het is altijd een gevolg van iets. Je bent geen labiele, uitgeputte jankerd door je burn-out, je bent een labiele uitgeputte jankerd omdat je al jaren onder het juk van het onverwerkte trauma van je ouders leeft. Omdat je een gevoelig persoon bent die thuis nooit verdrietig mocht zijn en nu een gevoelige volwassene bent die geen emoties kan uiten. Omdat je iets vreselijks is overkomen en je daar geen adequate hulp voor hebt gekregen maar dat wel nodig hebt. Omdat je voor iedereen zorgt, behalve voor jezelf. Omdat je fysiek uitputtend werk doet. Omdat je de stopsignalen van je lichaam en geest niet hebt herkend.

Altijd weer die moeders

Er is aan de noodrem getrokken en het is jouw taak om uit te zoeken welk obstakel er op het spoor ligt. Dit betekent dat je shit zult gaan moeten graven. Niet leuk, wel noodzakelijk want je hebt een gewoonte gecreëerd die je niet helpt. De meest voorkomende basis voor burn-out zijn perfectionisme, wat weer uit een minderwaardigheidscomplex voortvloeit; de doorlopende drang om niet te falen en jezelf te verbeteren zodat je liefde verdient. Een andere basis is een angststoornis zoals bindingsangst of verlatingsangst. Het hoeft niet eens iets te zijn wat je zelf in de hand hebt gehad: emotioneel of fysiek onbeschikbare ouders zijn de perfecte basis voor een instabiele emotionele ontwikkeling. Zo zie je dat Freud gelijk had; het komt altijd door je moeder. (Niet gelijk in de comments zeuren, het is een grapje.) (Maar toch, je moeder!) Check eens bij jezelf hoe die relatie is.

Een burn-out los je niet alleen op

En nu dan? Simpel: zoek hulp. Het is duidelijk dat het onverstandig is om door te gaan zoals je de afgelopen jaren hebt geleefd of misschien al je hele leven leeft. Maar omdat jij het dichtst op jezelf zit of geen goed voorbeeld hebt van hoe iets hoort, is het soms lastig te herkennen welk gedrag je niet helpt. Gelukkig zijn er mensen die zich hierin specialiseren zodat je dat gedrag kunt herkennen en veranderen. Want dat is het ding: het kan iets of iemand anders zijn ‘schuld’ zijn dat jij bent zoals je bent. Maar het verleden is wat het is en er is niemand anders dan jij die je toekomst kan veranderen. Go schep die shit en creëer een beter en gelukkiger leven voor jezelf.