Een burn-out betekent dat je een halfjaar of langer zo erg onder stress hebt gestaan dat je systeem is uitgeput. En dat werkt door op allerlei fronten. Je voelt vooral desinteresse, hebt weinig motivatie om dingen te ondernemen en bent oververmoeid. Het zijn dezelfde symptomen als wanneer je een burn-out krijgt door je werk.

Kosten en baten

Werk of relatie, waar je burn-out ook door veroorzaakt wordt, de oorzaken zijn vergelijkbaar. Je investeert veel energie en tijd in iets, maar haalt er weinig voldoening uit. Kosten en baten zijn dus op z’n zachtst gezegd niet in balans. Op termijn verlies je daardoor het plezier en de motivatie en nemen frustratie en negatieve gedachten het roer over. Volhouden wordt steeds slopender, want je bent gewoon op. Te lang in een dergelijke situatie blijven, zorgt uiteindelijk alleen maar voor meer klachten. Een burn-out kan dus ook door je relatie worden veroorzaakt. Ook al merk je dat soms pas als het al over en uit is.

Herken je onderstaande signalen? Dan is het serieus tijd om actie te ondernemen:

1. Je bent emotioneel op

Doodop, verdrietig, leeg… Zo voel je nu eenmaal als je relatie uit elkaar dreigt te vallen of het net uit is. Het gaat echter nog een stuk verder dan normaal liefdesverdriet. Je reageert met minder emoties, je lacht minder en je huilt minder. Het lijkt alsof je een beetje vlak bent.

2. Geen zin in sociale activiteiten

Je hebt geen zin in feestjes, eten met vrienden of langsgaan bij je ouders. Sociaal trek je je steeds meer terug. Ook wat betreft bellen en whatsapp-contact. Het kost je gewoon te veel energie. Dus je hangt vaker thuis op de bank dan goed voor je is. En als je op een feestje met iemand in gesprek raakt die helemaal jouw type is, doet het je niets. Als zoiets niet eens een kleine sparkle of joy brengt, is dat wel een teken dat je momenteel op relatievlak weinig voelt.

3. Pessimistisch over liefde

Het glipt uit de handen… Wat je ook doet, het gaat toch niet meer goedkomen. Je voelt wanhoop en machteloosheid. Liefde lijkt een grote desillusie en eigenlijk heb je het al opgegeven. Toch durf je het niet uit te maken. Of wellicht ben je net uit elkaar en zo klaar met dat hartzeer dat je denkt laat ook maar. Als je ooit weer een nieuwe relatie krijgt, gaat het toch weer mis.

Misschien herken je sommige van deze signalen, misschien herken je ze allemaal. Het eerste advies bij burn-outklachten is uiteraard rust nemen. Het lastige bij een relatie is dat je niet zo makkelijk uit de situatie kunt stappen. Want waarschijnlijk wil je het niet zo maar uitmaken, anders had je dat al lang gedaan. Probeer wel een adempauze in te lassen. Stop met vechten. Dat betekent dat je accepteert dat je het nu niet gaat oplossen. Dat is best moeilijk. Neem de symptomen echter wel serieus want van een burn-out herstel je niet zo makkelijk. Dus pas op de plaats en grijp naar je zuurstofmasker.

Een paar tips om wat bij te komen:

  • Creëer ruimte en tijd voor jezelf. Zonder je partner, gewoon alleen. Probeer te voelen waar je behoefte aan hebt. Doe rustige dingen zodat je niet nog meer prikkels binnen krijgt.
  • Zorg dat je je lichaam voelt. Doe yoga, ga naar de sauna, neem een massage.
  • Begeef je in een stressvrije omgeving. Ga naar vrienden of wandelen in het bos.
  • Stel voor om het strijdbijl bij te leggen. Doet de ander niet mee, loop weg als de ruzie begint.

Heb je nog andere tips? Laat het ons weten in de comments!