Burn-out herkennen

Het eerste signaal van mijn burn-out – bedacht ik me achteraf  – was dat het in mijn rug schoot. Dat gebeurde wel vaker in tijden van drukte, maar dit keer was het anders. Ik kon nauwelijks mijn bed uit, iedere kleine beweging zorgde voor een scheut van pijn. Pijn die vervolgens mijn hele lichaam verkrampte. Ik strompelde door het huis, na tien minuten helemaal afgedraaid. Ik vond het echter niet nodig me ziek te melden. Ik lag in bed met mijn laptop en een belletje plegen ging ook, dus ik kon toch werken? Na een paar dagen vond ik dat ik fit genoeg was en dat het wel weer tijd was om naar kantoor te gaan. Er mocht ten slotte niets blijven liggen. En wat moest mijn team zonder mij?

Eindeloze gedachtenstroom

Kort daarna begon mijn nachtrust te haperen. Van af en toe een keer wakker werd het structureel. Het werd een ritme. Ik sliep wel in, maar mijn interne klok stond steevast om twee uur. Iedere nacht. Weekend of niet. Een halve seconde hing ik nog in dromerig niemandsland om daarna, vaak door één enkele gedachte, in één keer wakker te schieten. En dan begon het. Een intercity die even tijd nodig had om op gang te komen, maar al gauw op volle snelheid was. De gedachtestroom. Die raasde door mijn hoofd en was niet te stoppen. Gedachten over alles wat ik nog moest doen. En álles was daarbij belangrijk, er was geen onderscheid.

Zelfs een activiteit als planten water geven gaf me een schok, dat moest ik óók nog doen. Met de maalstroom steeg ook de spanning in mijn lichaam. Ik lag stijf als een plank in bed. Mijn telefoon lag naast me en het to-do-lijstje werd ieder uur, ieder nacht langer. Ik hoopte door alles op te schrijven rust in mijn hoofd te creëren. Tevergeefs. De gedachten en things-to-do bleven maar komen, tot de wekker om zeven uur ging en ik mezelf uitgeput uit bed sleepte. In de trein, moe en onrustig, begon ik maar vast aan mijn mail. Niets mocht te lang blijven liggen.

Stress en onrust

De continue onrust en gedachtestroom werden een vast onderdeel van mijn ‘zijn’. Het stopte niet meer. Nergens. Niet thuis op de bank, niet bij vriendinnen, niet in de sauna, niet tijdens het sporten. Ik begon steeds minder zin in dingen te krijgen. Niets was meer leuk, alles werd een moeten. Ik begon me terug te trekken, zowel in activiteiten als in mijzelf. Ontspannen? Ik wist niet meer wat het was. De continue staat van onrust was een snelstromende rivier waarin ik meegesleurd werd. Met  steeds minder rotsen als houvast.

Aan de buitenwereld kon ik me nog redelijk goed presenteren. Op mijn werk, of als ik dan toch nog ergens naartoe ging, wilde ik me niet laten kennen. Overspannen? Ik was toch geen watje? Ik kon mijn werk prima aan. Ik was ook niet ziek, dus kon gewoon doorgaan. Hoewel ik ‘s ochtends huilend van moeheid onder de douche stond, was ik tegen de tijd dat ik op mijn werk was, wel weer bijgetrokken. Met een glimlach op mijn gezicht geplakt. Klaar voor een nieuwe dag.

Wil je met minder stress en gedoe en meer zelfvertrouwen en liefde jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Bekijk onze training ‘Leven zonder Stress’ en ‘Spoedcursus Zelfvertrouwen’. Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze de 365-methodiek ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars en seminars. Bekijk hier al onze programma’s.