Zomaar een paar opmerkingen die je naar je opgebrande hoofd geslingerd kunt krijgen als je in een burn-out bent beland. Thanks guys, dit helpt echt enorm! Not. Het onbegrip uit je omgeving kan ontzettend groot zijn. Je kunt zelfs te maken krijgen met woede, irritatie en verbroken vriendschappen. Hoe leef je in tijden van burn-out in harmonie met je omgeving?

Wat kun je doen als je omgeving je burn-out niet begrijpt?

1. Stop met verdedigen en uitleggen. Je bent niemand verantwoording verschuldigd en men hoeft je niet per se te snappen om je te respecteren. Jij hebt een burn-out, en daarmee is de kous af. Hoe minder woorden je daar aan vuil maakt, hoe minder er tegenin te brengen valt. We zijn vaak geneigd om met zo veel tekst en uitleg te komen om de ander over te halen je niet af te keuren. Maar dat werkt toch niet. Diepgewortelde overtuigingen en angsten laten zich niet zomaar even wijzigen door een goed argument. Dus:

2. Geef jezelf de goedkeuring die je verlangt van anderen. Hoe meer je jezelf afkeurt, hoe meer je de goedkeuring van anderen zult zoeken. Daarom heb je er meer aan als je zelf je burn-out leert accepteren; dan doet de afkeuring van anderen je stukken minder.

3. Laat hun verhaal bij hen. Misschien heeft je kritische oom altijd geleerd dat niet ‘zeuren’ en hard werken de enige manieren waren om goedkeuring van zijn ouders te krijgen. Misschien doet jouw burn-out je partner veel te veel denken aan zijn of haar eigen oververmoeidheid. Veel te confronterend. De adviezen van je moeder zijn goedbedoelde maar onhandige manieren om je te helpen. Oftewel: hun reactie heeft niets met jou te maken, en alles met hun eigen achtergrond en overtuigingen. Laat de criticasters hun problemen met het fenomeen burn-out lekker zelf uitpluizen.

4. Leer je grenzen kennen en geef deze aan. Kritiek uiten op jou en jouw leven is een vorm van grensoverschrijdend gedrag. Als dat een terugkerend patroon is, betekent dit dat je mensen toestaat over jouw grenzen te gaan. Begin klein en zoek hulp: oefen met een vertrouwd persoon hoe je kunt aangeven dat je ergens niet over wilt praten, dat je niet naar dat feestje gaat en dat jij andere keuzes maakt. JIJ bepaalt hoe mensen met jou omgaan!

5. Put kracht uit jezelf. Het proces van burn-out naar genezing kan heel eenzaam en pijnlijk zijn. Zelfs al word je wel door je omgeving gesteund, dan nog zet je de beslissende stappen uiteindelijk helemaal zelf. En dat is niet eenzaam, dat is prachtig. Je leert daardoor dat je op jezelf kunt vertrouwen. Hoe geweldig en veerkrachtig en mooi je bent.

6.Verander van omgeving. Deze is pittig. En niet altijd noodzakelijk. Maar als je omgeving je laat vallen als een baksteen, is ’t het enige wat er op zit. Een burn-out is het langzaam en pijnlijk afpellen van de pleister die al je bekende én onzichtbare wonden bedekte. Je werk, hoe je voor jezelf zorgt: er is geen ontkomen meer aan: alle kaarten komen op tafel; alle lijken komen uit de kast. Zo leer je in tijden van nood ook je vrienden kennen. En da’s niet altijd leuk. Jullie kunnen je ook samen ontwikkelen, en bovenstaande adviezen kunnen jou en je familie en vrienden dichter bij elkaar brengen. Maar als dat allemaal niet mag baten, is het tijd om voor jezelf te kiezen.

Deze stappen zijn niet makkelijk wanneer je een burn-out hebt, ook omdat ze vaak ten grondslag liggen aan de burn-out zelf. Wees daarom lief en mild voor jezelf: het hoeft niet allemaal in één keer goed te gaan. Elke stap voorwaarts is er een. Hoe liever jij voor jezelf wordt, hoe liever je omgeving voor je zal zijn!

Hoe reageert jouw omgeving op jouw burn-out? Hoe ga je daarmee om? We zijn benieuwd! Laat je reactie achter in de comments!