Ons innerlijk kompas – kennen we dat nog?

In onze maatschappij zijn we behoorlijk van ons innerlijk kompas afgedwaald, we worden veel en vaak geleefd. Geleefd door tijd, door ‘moeten’, door vaste structuren. Onze dagen worden bepaald door volle agenda’s, werk, deadlines, een 24-uurs economie, een telefoon en social media die steeds op de deur van ons onderbewustzijn blijft kloppen.

De ‘buitenwereld’ en de tijd bepalen daarmee een groot deel van hoe we leven. We zwemmen mee in de stroom en hebben (of nemen?) vaak geen tijd om echt bij onszelf stil te staan. Daarmee stappen we veel en vaak over onze natuurlijke grenzen. Het groeiend aantal mensen met een burn-out zijn daar stille getuigen van. Ik was daar een paar jaar geleden één van.

“Ik was het luisteren naar mezelf verleerd” 

Tijdens mijn burn-out ontstond het plan om te gaan reizen. Niet alleen omdat ik dat al jaren wilde, maar vooral ook omdat ik de persoonlijke uitdaging aan wilde gaan. Ik wilde mezelf beter leren kennen, leren controle los te laten en achterhalen wie en hoe ik ben, los van alles en iedereen. En nu is het zover: ik ben op reis, alleen. Het enige wat ik heb, is mezelf en mijn eigen kompas. De tijd ligt open, Australië en het aantal keuzes dat ik kan maken is enorm.

Dat maakt het uitdagend, maar ik leer. Ik leer door het klein te houden en door bij elke stap te voelen of het klopt: de volgende (werk)plek, bestemming, mensen met wie je optrekt. In alles is er een keuze en elke keer is mijn eigen kompas daarin leidend. Voelt het goed, dan doe ik het. Voelt het niet goed, dan kijk ik verder of doe ik het anders.

In het begin was dat onwennig en spannend, ik was het luisteren naar mezelf verleerd. Maar keer op keer krijg ik bevestiging dat mijn keuzes op deze manier de juiste zijn. En daarmee groeit het vertrouwen te varen op mijn eigen kompas. Ik begin te ervaren wat een groots en natuurlijk gevoel van geluk dat oplevert. Simpelweg omdat het klopt wat ik doe.

Het innerlijk kompas – ook mogelijk in alle dagelijkse drukte   

Ik besef maar al te goed dat niet iedereen zomaar op reis kan gaan. Maar ook in de dagelijkse hectiek van alledag is het mogelijk te (leren) luisteren naar je innerlijk kompas. Ga tijdens een drukke kantoordag eens een paar minuten op het toilet zitten. Stop de tijd tijdens een kop thee. Haal eens een paar keer diep adem en voel jezelf. Sta stil bij grote of kleine beslissingen. Sta met regelmaat stil bij je leven. Plan eens een weekend weg, een dag sauna of maak een lange boswandeling.

Het zijn die kleine of grote bewuste rustmomenten die je weer leren luisteren naar jezelf, die je leren of het klopt wat je doet, die je leren wat belangrijk voor je is. Je leert weer varen op je eigen kompas, op die wijzer die het beste weet wat goed voor jou is. Het leven is te mooi om van buitenaf bepaald te worden. Leef het. Zoals jij dat wilt. Het is het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven.

Luister jij al naar jouw innerlijk kompas? Sta jij met regelmaat stil bij je leven? Leef jij zoals jij dat wilt? Wij zijn benieuwd. Laat het ons weten in de comments!