Creëer het leven dat bij je past

Zo heb ik mijn leven ingericht op het avondleven dat mij gemakkelijk af gaat, ga ik nauwelijks naar verjaardagen en familiegedoe waar ik geen zin in heb, ga ik alleen maar om met mensen van wie ik energie krijg, sla ik een goeie job af als die m’n vrijheid beperkt, heb ik meerdere bedrijven zodat ik voorzie in mijn behoefte aan afwisseling en heb ik mijn eerste, succesvolle bedrijf opgedoekt omdat ik er geen plezier meer in had. Zodra ik dit rijtje wapenfeiten opsom vallen mijn gesprekspartners geregeld van hun stoel van verbazing. Hoe doe ik dat dan, is een vaak gehoorde vraag. Nou, zo:

Zes tips die mij helpen om een burn-out te voorkomen

  1. Ken jezelf. Waar verlang je nou echt naar? En als je even heel eerlijk bent, wat gaat er dan vanzelf? Ben jij bijvoorbeeld een ster in het geven van interieuradvies aan je vrienden en familie? Misschien schuilt daarin dan wel een nieuwe carrière die je gemakkelijk afgaat. En wat past er eigenlijk van nature niet bij je? Als je doodongelukkig wordt van elke dag in de file staan, kun je dan niet beter een baan dicht bij huis zoeken of verhuizen? 
  2. Respecteer jezelf. Realiseer je dat je precies goed bent zoals je bent. Je hoeft niet te veranderen! Zoek liever een omgeving die bij jou past.
  3. Durf anders te zijn. ‘Anders zijn’ kan betekenen dat je toch niet gaat werken als arts na een studie medicijnen. Het kan betekenen dat je een in een tiny house of busje wil wonen, geen ‘carrière’ wil maken, geen kinderen wil of juist een heleboel, single wil blijven of wil samenwonen met 23 wolharige brultapirs… wat het ook maar is dat jou anders maakt dan je omgeving.
  4. Durf ‘egoïstisch’ te zijn. Goed voor jezelf zorgen betekent ook ‘nee’ kunnen zeggen. Ook wanneer iemand anders dat niet leuk vindt. Elke zondag op familiebezoek, taken overnemen van collega’s, elke avond voor iedereen koken… het HOEFT niet. Je bent niemand uitleg of verantwoording verschuldigd.
  5. Zoom uit. De verwachtingen van anderen (en jezelf!) kunnen zwaar op je drukken. Bedenk dan eens dat we op een minuscuul klontje grond leven dat door het oneindige universum zweeft. Op deze mini-kruimel heeft een kleine groep organismen bepaald wat momenteel normaal en goed is, en dat kleine clubje verandert ook nog eens om de zoveel jaar van gedachten. Kijken van een afstandje helpt je om dat wat je normaal bent gaan vinden nog eens een nader te onderzoeken.
  6. Lees de ondertiteling. Afwijken van de gebaande paden kan zorgen voor een flinke dosis opgetrokken wenkbrauwen en kritiek. Goedbedoelde waarschuwingen voor gaten in je CV en commentaar op je afwezigheid bij verjaardagen en kun je het beste lezen als ‘ondertiteling’. Je moeder maakt zich gewoon zorgen, en ze weet nog niet dat jij op je eigen manier veel gelukkiger en succesvoller bent. Het enige wat ze bedoelt is: “ik hou van je”. Zet je leesbril op om die ondertiteling scherp in beeld te houden en doe ondertussen wat jouw gevoel je ingeeft.

Wat doe jij om ervoor te zorgen dat je niet in een burn-out belandt? Deel het met ons in de comments!