Verbeter de communicatie, dan verbeter je een relatie

Als jij je partner steunt, geef dan duidelijk je grenzen aan, zeg wat wel en niet oké is. Leg uit hoe je kan helpen en wat buiten je macht ligt. Op lange termijn kan stress en andere problemen flinke schade aan je relatie toebrengen. De communicatie in een relatie verbeteren is daarom echt belangrijk. Blijf communiceren met elkaar.

Als je het punt hebt bereikt in je relatie dat je er echt tegenop ziet om naar huis te gaan of je ziet op tegen het moment dat je partner door de deur komt dan raad ik je echt sterk aan om professionele relatie therapie te zoeken. Als je partner niet mee wil, is het nog steeds een aanrader om alleen te gaan. Je kan er echt door geholpen worden en je voelt je niet meer zo alleen.

10 tips die de communicatie in een relatie verbeteren

Maar voordat je professionele hulp voor je relatie gaat zoeken, zijn er zeker nog andere dingen die je kan doen die een verschil kunnen maken en je relatieproblemen op kunnen lossen.

  • Accepteer dat je partner je gedachten niet kan lezen (en andersom) en blijf open met elkaar communiceren. Vraag je partner dit ook met jou te doen.
  • Blijf kalm en help je partner om ook kalm te blijven. Het is veel gemakkelijker om de communicatie in een relatie te verbeteren en tot oplossingen te komen als je kalm bent.
  • Schrijf je gedachten op. In je hoofd kan het zo chaotisch worden, maar als je je gedachten gaat opschrijven, dan dwing je jezelf om je gedachten te ordenen en te analyseren. Je kan soms direct al tot de conclusie komen dat sommige dingen toch helemaal niet zo problematisch zijn!
  • Ga leuke activiteiten doen. Ook al lijkt het veel te veel moeite. Doe het toch! Je zal je er beter door voelen. 
  • En voor als je het nog niet doet, geef je partner wat extra liefde en positieve aandacht. Het zal jullie beide goed doen.
  • Als je partner stress heeft, accepteer dan dat hij/zij anders met stress omgaat dan jij, ook al begrijp je die manier niet en vind je het maar niks. 
  • Geef duidelijk aan als iets echt onacceptabel voor jou is. Jij bent de beschermer van jouw grenzen.
  • Als je partner stress of andere problemen heeft wees dan een luisterend oor zonder te oordelen.
  • Geef alleen advies als erom gevraagd wordt, anders kan het misschien verkeerd worden opgevat en de problemen tussen jullie alleen maar vergroten. En dat is helemaal niet wat je wilt!
  • Accepteer dat jij en je partner meer of minder tijd nodig hebben om dingen te verwerken.

Relatieproblemen om de kleinste dingen

Ken je dat, dat je overal eigenlijk iets over te zeggen hebt maar dan op een zeikerige manier? Je partner is aan het koken, maar maakt het gerecht net iets anders klaar. En jij staat naast hem om dat eens precies aan hem duidelijk te maken. Of hij legt de was op de wasmand in plaats van in de wasmand en je voelt jezelf wit wegtrekken van woede?

Probeer dingen wat meer los te laten. Het eten smaakt even lekker en het kost minder tijd om de was gewoon eventjes in de wasmand te stoppen dan om een kleine burgeroorlog te beginnen. Vaak worden we te boos om hele kleine dingen en dat is het gewoon echt niet waard geloof me!

Dus in plaats van boos te worden of klaar te staan met kritiek, adem je eens diep in en uit en visualiseer dat je boosheid en het “probleem” op een wolkje uit je hoofd wegzweeft. Loslaten is een rustgevende oplossing en een gemakkelijke manier om de communicatie in jullie relatie te verbeteren. Je hoeft er eigenlijk niets voor te doen. 

Ieder mens is verschillend

Het is onwaarschijnlijk dat het je lukt om alle stressfactoren uit je leven en relatie te krijgen. Maar aangezien relatieproblemen de grootste stressfactor voor mensen is, is het wel belangrijk dat je het aanpakt.

Onthoud hierbij dat wat jou gerust stelt de ander niet gerust hoeft te stellen. Introverte mensen voelen zich bijvoorbeeld beter bij rustige activiteiten en stilte. Terwijl extraverte mensen zich juist beter voelen bij drukte en activiteiten met andere mensen. De communicatie in een relatie verbeter je echt door je in te leven in de ander. 

Niets duurt voor altijd. Niet de goede momenten en niet de slechte momenten. Probeer te onthouden dat als je partner niet reageert zoals je zou willen dat hij/zij reageert, je alleen maar energie verspilt door hierover te klagen. Doe wat je kan doen om de persoon te worden die je wilt zijn.

Wat is jouw grootste eyeopener van dit artikel? Laat tips of ervaringen achter in de comments! Vinden we leuk.