Spreken je partner en jij wel dezelfde taal?

Op een dag tijdens een seminar van ons ontdekten ze dat dit een enorm misverstand was. Martine vond het jammer dat hij na een drukke werkdag zo lang in de keuken stond. Ze miste hem. Ze had veel liever gezien dat ze samen op de bank de dag bespraken. Ze wilde helemaal geen haute cuisine, ze wilde zijn onverdeelde aandacht!

De Amerikaanse schrijver en filosoof Gary Chapman ontdekte dat er in de liefde vijf verschillende ’talen’ zijn die je kunt spreken. Wanneer jij je liefde uitspreekt in de ene taal, wordt die niet vanzelfsprekend door de ander verstaan. Veel gedoe in relaties, zegt Chapman, is niet omdat mensen niet van elkaar houden. Het komt omdat ze simpelweg niet weten hoe ze die liefde kunnen laten zien.

De vijf liefdestalen volgens Gary Chapman

Dit zijn die vijf talen van de liefde, volgens Gary Chapman. De eerste taal is het delen van ‘quality time’, ofwel die waar Martine behoefte aan had. Exclusieve tijd samen doorbrengen. Goede gesprekken voeren. De diepte ingaan samen. Voor de één is dat liefde en de ander vindt het vreselijk – maar als je het niet van elkaar weet, wordt het vervelend. Dat geldt ook voor taal nummer twee: fysieke aanraking. Hand in hand lopen. Tegen elkaar aanzitten op de bank. Stiekeme seks op zaterdagochtend. Voor de één kan het de essentie van een relatie zijn; de ander vindt het leuk voor erbij, maar niet zo belangrijk. Voor je het weet voel je je onterecht afgewezen.

Taal drie is die van dienstbaarheid: een kop koffie brengen aan je lief. Lekker koken, zoals Maarten deed. Het huis opruimen voor de ander. Het steeds de ander naar de zin willen maken. Taal vier zijn complimenten en bemoedigende woorden (wat ben je mooi! wat doe je dat goed!) en taal vijf is cadeau’s geven. Dit is het ding met die vijf talen: iedereen heeft een lievelingstaal. De taal die je het liefste ontvangt, is vaak (maar niet altijd) ook de taal die je van nature aan de ander uitspreekt. Maarten en Martine kregen door dat hij spreekt in ‘dienstbaarheid’ en zij in ‘quality time’ en opeens ontstond er ruimte om een oplossing te vinden. In een fijne relatie weet je van elkaar welke liefdestaal je allebei spreekt, zodat nooit één van de twee gevoelsmatig staat te schreeuwen – terwijl de ander niks hoort.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!