Dit is alleen niet iets wat de doorgewinterde perfectionist in één keer op kan geven. Afkicken van verantwoording voelen is een serieuze business: de angst dat alles in de soep loopt is groot en de drang om het tóch zelf te doen is een automatisme dat afgeleerd moet worden.

Altijd de controle willen houden

Maar hoe leer je dat af? Hoe leer je dat je niet alles hoeft te regelen? Simpel: door dingen te laten gebeuren en vervolgens te ontdekken dat de wereld niet vergaat als je iets niet (zelf) doet.

Je moet door een angstige weerstand heen. Je hebt het immers nooit zo ver laten komen en daardoor is alles goed gegaan. Denk je. Maar hoeveel mooie dingen heb je de kop ingedrukt uit angst? Vertrouw eens op een goede afloop: de afwasmachine door een ander laten inruimen levert óók een schone vaat op en je kinderen lopen geen cholera op als hun kamers een keertje niet opgeruimd zijn.

De beste oefening is overigens het moment dat er een keer iets fout gaat. Spring dan niet gelijk in survival-modus om de situatie op te lossen maar laat dit, zover mogelijk, aan een ander over. Ervaar dat gevoel en ontdek dat het leven gewoon doorgaat!

Als perfectionisme een probleem wordt

Mierenneuken doe je nooit alleen. Controlerend gedrag zal altijd een negatief effect op je omgeving hebben. Je bent er vast niet bewust op uit om je nearest and dearest het gevoel te geven dat ze niets kunnen, maar met je behoefte aan controle onderschat je continu de vaardigheden van anderen. Daarmee is je regeldrang dus niet alleen jouw probleem. Auw…

Gelukkig werkt het ook andersom. Door taken uit handen te geven, creëer je positieve verantwoording en stimuleer je zelfvertrouwen bij jezelf én anderen. En je houdt tijd over voor leukere dingen. Win-win dus!