Omdenken naar dankbaarheid

Volgens dankbaarheids-onderzoeker Robert Emmons zit het ‘m hierin: wanneer je jezelf betrapt op een negatieve gedachte, kun je die gedachte vervolgens beter de positieve kant op sturen. Dit is nodig om te voorkomen dat je terechtkomt in een neerwaartse spiraal. Voorbeeldje: je werkdag zit erop, je stapt op de fiets, en het begint enorm te hozen. Je kunt hier uiteraard grondig van balen, maar je kunt ook dankbaar zijn voor het feit dat je in elk geval op weg bent naar je eigen warme huis waar de handdoeken klaarliggen, en niet naar een afspraakje of een sollicitatiegesprek. En als je wél een belangrijke afspraak hebt: ook dan kun je omdenken.

Oefening baart dankbaarheid

Het wordt veel makkelijker om in elke situatie een lichtpuntje te ontdekken wanneer je dit regelmatig oefent. Hieronder vind je een aantal manieren die je helpen om van dankbaar zijn een vanzelfsprekende gewoonte maken:

1. Dankbaarheidsdagboek. Schrijf elke avond voor je gaat slapen in een mooi boekje waar je dankbaar voor bent. Dit kunnen grote of kleine dingen zijn: je gezondheid, het feit dat je een dak boven je hoofd hebt, een mooie film, lekker weer. Wat het ook maar is. Als je voor het slapen gaan stilstaat bij alles wat de moeite waard is, sluit je je dag op een positieve manier af. Onderzoeken van de universiteiten van Minnesota en Florida wijzen uit dat je stresslevels hierdoor dalen, en je je kalmer voelt. En dat is weer gunstig voor je nachtrust!
2. Dankbaarheidsmeditatie. Boeddhistische monniken beginnen er hun dag mee: een meditatie waarin ze dankbaarheid uitspreken voor alle zegeningen in hun leven. Hiermee start je je dag op een positieve manier. Je hoeft geen zen-meester te zijn of zelf te bedenken hoe je die meditatie aanpakt: als je op youtube zoekt naar ‘gratitude meditation’ vind je eindeloos veel geleide meditaties, waarbij je wordt geholpen om je gedachtes te richten op alles waar je dankbaar voor bent. 365 deelt er zelf ook een dankbaarheidsmeditatie!
3. Stuur dankbaarheidskaartjes. Spread the love! Waarom zou je de positieve effecten van dankbaarheid alleen voor jezelf houden wanneer je ook anderen er blij mee kunt maken? Stuur eens een handgeschreven kaartje aan iedereen aan wie je iets te danken hebt. De ontvanger van jouw kaartje zal blij verrast zijn dat je de moeite hebt genomen om een handgeschreven kaartje te sturen: zoiets ontvang je tenslotte niet elke dag.

4. Uit je dankbaarheid hardop. Net zo waardevol als het sturen van een kaartje is het hardop uitspreken van je waardering. Bedank je partner, vrienden, familie en collega’s voor juist de kleine dingen en het feit dat ze er zijn. Misschien voelt het overdreven of vreemd, maar bedenk maar eens hoe jij het zou vinden om te horen dat iemand de moeite die jij doet of alleen al jouw aanwezigheid opmerkt en waardeert.
5. Bedank jezelf. Deze zou je zomaar kunnen vergeten. We zijn niet zo gewend om onszelf bewust te waarderen. Je hoeft ook niet honderd keer “I am awesome” in de spiegel te scanderen (al mag dat natuurlijk wel!), maar het werkt als een trein voor je eigenwaarde als je jezelf meeneemt in je dagelijkse dank-routine. Als je het moeilijk vindt om iets te bedenken, kun je onthouden dat je jezelf niet alleen hoeft te bedanken voor alles wat goed ging, maar dat je dankbaar kunt zijn voor álles wat je doet en voor wie je bent. Wees mild en bedank jezelf ook voor je fouten, vergissingen en leermomenten.

Het is misschien niet zo moeilijk om dankbaar te zijn wanneer alles lekker gaat. Maar hoe kun je net zo dankbaar zijn wanneer je te maken hebt met tegenspoed? Morgen lees je er meer over.

Neem jij dagelijks de tijd om dankbaar te zijn, en hoe pak je dat aan? We horen het graag van je in de comments!