Het kwaad in jezelf

De eerste was afgelopen dinsdag: de parade van de Ogoh-Ogoh. Al weken werken allemaal mensen op heel Bali aan de creatie van enorme demonen van hout, bamboe en papier. Deze symboliseren het kwaad op het eiland, maar vooral het ‘kwaad’ in jezelf. Tijdens de urenlange nachtelijke parade worden de 5-meter hoge demonen met veel lawaai door de straten gesjouwd. Heel Bali loopt er voor uit.

Het is een herinnering: wees je bewust van het kwade in jezelf en je hebt de projectie van een vijand buiten je niet meer nodig.

Zie de demon in jezelf – en je kunt begrip en compassie hebben voor alles buiten je waar je nu je weerstand op voelt.

Ik vind dat mooi.

Voordat je verder leest...

… lees dan even dit. Wil je afscheid nemen van onrust in je hoofd? Meld je dan nu aan voor het gratis webinar ‘van Ruis naar Rust’ en ontdek de sleutel om veel meer innerlijke rust en vrede te voelen. We gaan het onder andere hebben over een aantal onmisbare stappen om je te bevrijden van belemmerende overtuigingen, twijfels en onzekerheid. Een gloednieuw webinar bomvol tips en inzichten, dit wil je niet missen!

Complete stilte

De tweede traditie volgt meteen erna: Nyepi, de dag van de stilte. Voor 24 uur gaat op Bali álles uit. Geen licht, geen lawaai, geen verkeer. Op veel plekken wordt internet en telefonie afgesloten. Het is verboden uit je verblijfplaats te komen. Vliegveld, horeca, winkels, allemaal dicht. Het eiland is stil en uiteindelijk ook héél donker. Lang geleden dat ik zoveel sterren heb gezien.

Even adempauze voor iedereen, op dit overprikkelde eiland.

Ik vind dat ook mooi.

Dus twee lessen die ik meeneem: zie eerst de demonen in jezelf voor je ze op anderen projecteert. En: soms moet het heel donker zijn om al het licht te zien.