Het kwaad in jezelf

De eerste was afgelopen dinsdag: de parade van de Ogoh-Ogoh. Al weken werken allemaal mensen op heel Bali aan de creatie van enorme demonen van hout, bamboe en papier. Deze symboliseren het kwaad op het eiland, maar vooral het ‘kwaad’ in jezelf. Tijdens de urenlange nachtelijke parade worden de 5-meter hoge demonen met veel lawaai door de straten gesjouwd. Heel Bali loopt er voor uit.

Het is een herinnering: wees je bewust van het kwade in jezelf en je hebt de projectie van een vijand buiten je niet meer nodig.

Zie de demon in jezelf – en je kunt begrip en compassie hebben voor alles buiten je waar je nu je weerstand op voelt.

Ik vind dat mooi.

Voordat je verder leest...

… lees dan even dit. In september starten we weer met ons impactvolle programma Miracle Roadmap waarbij je stap voor stap dichterbij jezelf komt. Overweeg je om mee te doen, en zou je dit graag voor de laagste prijs doen? Dan adviseren we je om je vast in te schrijven voor de interesselijst want dan mailen we je als eerste, met de laagste prijs, en kan je je het langste verheugen.

Complete stilte

De tweede traditie volgt meteen erna: Nyepi, de dag van de stilte. Voor 24 uur gaat op Bali álles uit. Geen licht, geen lawaai, geen verkeer. Op veel plekken wordt internet en telefonie afgesloten. Het is verboden uit je verblijfplaats te komen. Vliegveld, horeca, winkels, allemaal dicht. Het eiland is stil en uiteindelijk ook héél donker. Lang geleden dat ik zoveel sterren heb gezien.

Even adempauze voor iedereen, op dit overprikkelde eiland.

Ik vind dat ook mooi.

Dus twee lessen die ik meeneem: zie eerst de demonen in jezelf voor je ze op anderen projecteert. En: soms moet het heel donker zijn om al het licht te zien.