Het kwaad in jezelf

De eerste was afgelopen dinsdag: de parade van de Ogoh-Ogoh. Al weken werken allemaal mensen op heel Bali aan de creatie van enorme demonen van hout, bamboe en papier. Deze symboliseren het kwaad op het eiland, maar vooral het ‘kwaad’ in jezelf. Tijdens de urenlange nachtelijke parade worden de 5-meter hoge demonen met veel lawaai door de straten gesjouwd. Heel Bali loopt er voor uit.

Het is een herinnering: wees je bewust van het kwade in jezelf en je hebt de projectie van een vijand buiten je niet meer nodig.

Zie de demon in jezelf – en je kunt begrip en compassie hebben voor alles buiten je waar je nu je weerstand op voelt.

Ik vind dat mooi.

Ontdek het vuur in jezelf…

… tijdens een onvergetelijke zweethutceremonie. Iedereen die de EagleLodges betreedt, maakt een andere reis. Namelijk een reis naar binnen. In het duister rondom de stenen ontkom je niet aan je eigen thema’s. Je angsten, je verlangens. Wie je werkelijk van binnen bent.

Complete stilte

De tweede traditie volgt meteen erna: Nyepi, de dag van de stilte. Voor 24 uur gaat op Bali álles uit. Geen licht, geen lawaai, geen verkeer. Op veel plekken wordt internet en telefonie afgesloten. Het is verboden uit je verblijfplaats te komen. Vliegveld, horeca, winkels, allemaal dicht. Het eiland is stil en uiteindelijk ook héél donker. Lang geleden dat ik zoveel sterren heb gezien.

Even adempauze voor iedereen, op dit overprikkelde eiland.

Ik vind dat ook mooi.

Dus twee lessen die ik meeneem: zie eerst de demonen in jezelf voor je ze op anderen projecteert. En: soms moet het heel donker zijn om al het licht te zien.