Hoe schaarste je brein verandert

Stel je eens voor: je hebt een chronisch tekort aan iets wat je écht belangrijk vindt. Liefde bijvoorbeeld, of misschien is het tijd (en ben je altijd druk) of is het vaak geld. Heb je er zo’n tekort van dat het je stress oplevert, dan kan dat het effect hebben dat je er júíst veel mee bezig bent. Zoveel dat je je voornamelijk focust op de korte termijn en niet op de lange termijn.

Hoe kom ik vandaag de dag door? Hoe kan ik er nú een beetje van krijgen? Je begrijpt misschien dat dat niet de duurzame uitweg is. In het boek ‘Schaarste – Hoe gebrek aan tijd en geld ons gedrag bepalen’ doen psychologen Sendhil Mullainathan en Eldar Shafir daar onderzoek naar.

Hun conclusie? Dat je door het denken aan het tekort er veel meer mee bezig bent. En dat kost op zijn beurt tijd en energie. Het gevolg is dat je er nóg meer tijd en energie aan kwijt bent. Terwijl je dat nou juist net níét wilde.

Van schaarste naar overvloed

Iedereen herkent deze manier van tekort denken in zekere zin: je hebt weinig tijd en laat sommige taakjes daarom links liggen. Het gevolg? Uiteindelijk spookt het de hele tijd rond in je hoofd en ben je er alleen maar méér tijd aan kwijt. Hoewel deze constructie van schaarste in iedereens brein hetzelfde werkt, kan je er wel iets aan doen. Er is namelijk (en gelukkig maar) een manier hoe je de focus in je leven kan verplaatsen van denken in tekort naar denken in overvloed.

Eigenlijk is de oefening heel simpel. Verleg de focus eens naar iets waar overvloed van is in jouw leven. Kan je zo snel niks bedenken? Het kan helpen om een dankbaarheidsboekje bij te houden. Schrijf ’s avonds voor het slapen drie dingen op waar jij dankbaar voor bent. Voor je gezonde lijf? Je familie? Je vrienden? Voor je leuke baan?

Soms is het makkelijk om belangrijke elementen in je leven voor lief te nemen. Door een soort dankbaarheidsboekje bij te houden, herinner je je dagelijks weer even aan waar jij dankbaar voor was vandaag. Een mindset zal niet in één avond veranderen, maar als je hier een gewoonte van maakt, zul je vanzelf zien dat de focus in je leven langzaam verandert. En misschien nog belangrijker: dat er vanzelf meer tijd en energie ontstaat voor die dingen die jíj belangrijk vindt.

Benieuwd hoe je leert denken in overvloed?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaaropleiding. Doe je mee? Schrijf je hier in, net als 130.000 anderen. Vanaf nu is het tijd voor jou!