Pieken en dalen horen er gewoon bij

Succes voelen is voor Astrid een verslaving, net als roken of chocola. Ze is verslaafd aan prestaties leveren en trots zijn op zichzelf. “Het ene moment word je overladen met complimenten, het andere moment is alles weer gewoon.” Hoe kun je die positieve vibes vasthouden? 

Ook wij hebben te maken met pieken en dalen. Eén keer per maand organiseren we een seminar en daar leven we de rest van de maand eigenlijk naartoe. Het seminar geeft een knal van energie en de dagen daarna moeten we echt een beetje bijkomen. Maar is het heel erg dat hoogtepunten en ‘gewone’ dagen elkaar afwisselen?

Waarom ervaar je na een hoogtepunt een zwart gat?

Zie het zo: tijdens de ‘gewone’ dagen begeef jij je niet in een zwart gat na een hoogtepunt, maar ben je je (onbewust) alweer aan het voorbereiden op jouw volgende succes. 

Wat ons ook opvalt is dat Astrid succes ziet als iets van buitenaf, zoals een compliment of applaus. Terwijl succes gaat over het bereiken van iets dat jíj belangrijk vindt, of dat nu iets toevoegt voor een ander of voor jezelf. Je zou geen oordeel van anderen nodig moeten hebben om een geluksgevoel te ervaren en trots te zijn op je prestaties.

Maak je hoogtepunten minder belangrijk en meer constant

Anderen zien misschien alleen het resultaat, zoals bij ons het seminar, maar wij weten elke dag waar we naartoe werken: Nederland het gelukkigste land ter wereld maken. Vraag jezelf eens af waar jij op de langere termijn naartoe werkt en stel jouw maandelijkse hoogtepunten in dienst van dat grotere doel. 

De hoogtepunten worden dan minder belangrijk. Elke dag is eigenlijk een stapje dichterbij jouw grotere doel, en op deze manier kun je dagelijks trots zijn op jezelf. Succes wordt een constante. En de hoogtepunten dus hoogtekomma’s! Begrijp je?

Heb jij een dip ervaren na een hoogtepunt wat je hebt bereikt? Deel het met ons in de comments!