Doelen stellen

Niet al te lang geleden stelde ik een doel. Eindelijk. En ik wist (en weet) het zeker. Ik ga mijn eerste roman schrijven en dat serieus aanpakken. Een plan volgde om mijn doelen te bereiken. Top. Stap één. Nu de uitvoering nog 😉 Om te voorkomen dat mijn plan glorieus ten onder gaat of slechts een nobel streven blijft, ging ik op onderzoek uit. Wat heb je nodig, welke kwaliteiten en welk gedrag, om een plan te laten slagen? Dit is wat ik leerde.

Gebrek aan motivatie en enthousiasme heb ik nooit gehad. Niet als het om schrijven gaat. Prima energie voor kortetermijn doelen, en plannen met harde deadlines. Maar beide zijn grillig. Dus niet genoeg om iets lang vol te houden. Laat staan minimaal 60.000 woorden optekenen. Slik. Maar zelfdiscipline? Iets afmaken? Not for me. Je gedrag veranderen is moeilijk. Toch? Niet dus. Want al snel bleek dat het helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Sterker nog. Hoe simpeler je het houdt, hoe groter de kans van slagen.

Stap voor stap je doelen bereiken

Vergeet grote verandering. Start met een piepkleine gewoonte. Gedragswetenschapper BJ Fogg kwam met zijn gedragsmodel op een supersimpele manier om dit te doen. Praktisch al het langetermijngedrag draait om gewoontes. Het gaat erom dat je op de automatische piloot over weet te schakelen. Juist die automatische piloot helpt je op de langetermijn om vol te houden, in tegenstelling tot motivatie, enthousiasme en wilskracht. Daar begint het mee, het doel moet je iets opleveren (got it, een roman). Je moet de mogelijkheid hebben (een computer, done). En… Een trigger. Een call to action. Nu wordt het interessant.

De bedoeling is dus om één piepkleine taak te maken. Zo klein, dat je er amper motivatie voor nodig hebt. Wil je je tanden dagelijks flossen? Begin met één tand. In mijn geval moet ik een roman á 60.000 woorden opdelen in ieniemienie stukjes. Zo begin ik met minimaal 100 woorden per dag. Dat ga ik langzaam opvoeren.

Nu komt het: ik moet het aan een bestaande gewoonte koppelen. Die ene tand flossen? Direct na het tandenpoetsen. Dat is je sleutel naar routine. Ik weet dat ik het direct na het opstaan moet doen. Bed uit. Thee zetten, 100 woorden schrijven. Op een soortgelijke manier wist ik yoga te integreren in mijn leven. Met succes.

We zijn er nog niet. Maar nu wordt het pas echt leuk. Vier je successen. Door je successen te vieren, beloon je jezelf en programmeer je je brein om die actie te blijven herhalen. Dat hoeft niet door de kroeg in te duiken. Doe een doodsimpel vreugdedansje, zeg: I am awesome of eet een stukje chocola. Vind je eigen vorm van succes. Maar VIER!

Zo maak je van grote verandering, piepkleine stukjes die je langzaam maar zeker op de automatische piloot zetten.

Om mezelf te helpen, gebruik ik een tool van David & Arjan: de Huddle. Iedere dag stuur ik mijn moeder een voice-appje met kort, simpel en krachtig: wat ging er goed, wat ga ik doen en waar liep ik tegenaan. Twee minuten. That’s it. Op naar duurzaam succes. Op naar een nieuwe automatische piloot. Stapje. Voor. Stapje.

Heb jij bepaalde doelen die je wil bereiken en hoe doe je dat?

Dit vind je vast ook interessant:

Dromen of verlangens waarmaken: waar begin je?