Eerst een kort verhaal. En dit komt je vast bekend voor, want de meeste mensen doen dit vaak. Je bepaalt een doel voor jezelf. Een droom waar je knetterhard voor wilt werken. Eentje waar je kriebels van in je buik krijgt. In de uitwerking van je doel kom je allerlei uitdagingen tegen, die overwin je en hoe meer je droom werkelijkheid wordt, hoe groter het enthousiasme; hoe groter het verlangen. Wat zal je gelukkig zijn als je je doel hebt gehaald! Als het eindelijk zo ver is, is er wellicht even een euforisch gevoel, maar hij is van korte duur. Hoe kan dat? Dat heeft alles te maken met de manier waarop veel mensen hun doelen stellen.

Doelen stellen: hier gaat het fout

Volgens Vishen Lakhiani, de CEO van Mindvalley, komt dit doordat er twee verschillende soorten doelen zijn; ‘means goals’ (een middel dat voor veel mensen een doel is geworden) en ‘end goals’ (einddoelen). En vaak verwarren we deze twee met elkaar. We stellen onszelf bijvoorbeeld het doel om een diploma te halen voor een opleiding, omdat we daarmee een toffe baan kunnen bemachtigen. Of we willen juist aangenomen worden voor die goeie baan, omdat we daarmee flink geld verdienen. Maar als we het hebben bereikt, blijkt het tegen te vallen. Of – kan ook nog – de weg ernaartoe is zó zwaar dat het niet eens lukt!

Dat komt omdat het eigenlijk middelen zijn. We willen een diploma of een baan omdat we denken dat het ons weer naar die volgende stap richting geluk brengt. Alleen: het bereiken van dit ‘tussendoel’ brengt vaak niet veel voldoening. Wat er bovendien in dit proces gebeurt, is dat we de eigenlijke einddoelen uit het oog verliezen. En zeg nu zelf: da’s zonde. Om je einddoelen goed in het vizier te krijgen stelde Lakhiani drie vragen op.

Drie vragen om je doelen te bereiken

Als je er klaar voor bent om je dromen echt helder te krijgen, heb je jezelf deze drie vragen te stellen:

  • Vraag 1: Wat wil ik in mijn leven graag een keer meemaken of doen?
  • Vraag 2: Wat wil ik in mijn leven graag leren of bij mezelf ontwikkelen?
  • Vraag 3: Wat wil ik in mijn leven graag bijdragen of van betekenis zijn voor anderen?

Waarom juist deze vragen zo belangrijk zijn en hoe je ermee aan de slag gaat, legt Lakhiani in dit filmpje uit. Hij geeft een oefening waarmee je direct aan de slag kunt, dus pak er pen en papier bij! Fijne bijkomstigheid: het is erg leuk om te doen.

Weesolifanten verzorgen, door Afrika reizen, een wijngaard runnen, een eigen boek schrijven: het team van 365 had binnen no-time een paar A-4tjes vol geschreven. Om onze dromen écht centraal te stellen in ons leven, hangen we de dromen en doelen van alle werknemers op in het kantoor. Dat is eigenlijk ook best nog wel praktisch, want hoe leuk is het als dromen bij elkaar komen en als je dingen samen kunt doen! Samen naar Afrika reizen bijvoorbeeld, waarbij de een olifanten verzorgt en de ander een prachtige plek voor een wijngaard zoekt. Hoe mooi?

Welke nieuwe einddoelen heb jij jezelf gesteld na het stellen van deze vragen? Leuk als je het met ons deelt via social media.

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan.

Kies voor je mooiste leven met onze  trainingen en programma’s.