Stelligheid is goed, toch?
Daar kom ik op omdat ik laatst op de grootste filmwebsite van de wereld, de Internet Movie Database, zat te kijken naar de recensies van een paar films die ik wilde zien. Miljoenen beoordelingen staan op die website en bijna allemaal geven ze maar twee soorten rapportcijfers: de 1 of de 10. Ook hier was er niemand die twijfelde. Die voordelen zag maar ook minpunten. Die nog even niet wist wat ‘ie ervan vond.
Waar komt die enorme stelligheid toch vandaan? Waarom geloven sollicitanten dat je beter een antwoord uit je mouw kunt schudden, dan dat je toegeeft dat je iets nog moet leren? Waarom geven filmkijkers niet een keer een zes-en-een-half met een beetje uitleg erbij?
Twijfel is verdacht. Een politicus die van gedachte verandert, geloven we nooit meer. We lopen achter dieetgoeroes en nieuwe politieke partijtjes aan die de wereld stellig zwart-wit verklaren. We zoeken zo hard naar antwoorden en verklaringen dat we langzaam gaan geloven dat de wereld werkelijk zo zwart-wit is.
Maar die wereld bestaat niet. In de mooiste zwart-wit foto’s komt bijna geen zwart en wit voor: het is juist al het verschillende grijs waar de schoonheid zit. In het grijs zit de onduidelijkheid, de zoektocht, de onzekerheid, de mystiek. Het is het grijze wat ons misschien wel mens maakt.
Je kunt niks leren als je het allemaal al weet
Als David en ik samen naar een seminar gaan, nemen we ons altijd voor om de domste van de zaal te zijn. Om er vanuit te gaan dat we nog niks weten. Want precies dáár zit vaak de verrassing. Een sollicitant die eerlijk zegt het ook niet te weten, kan zomaar die baan bij ons krijgen. Voor je het weet ontstaan oplossingen die geen expert ooit had kunnen bedenken. Je kunt niks leren als je het allemaal al weet. Het is heel bevrijdend om van twijfel en verwondering je levenshouding te maken: de meeste mensen willen vooral alles weten omdat het de illusie van controle geeft. Maar wat nou als dat helemaal niet hoeft?
Als je jezelf toestaat te twijfelen, valt vaak een façade van kunstmatige zekerheden weg. Tijdens het daten hoef je het opeens niet meer te weten. Tijdens het vergaderen, zijn vragen belangrijker dan antwoorden. Tijdens het solliciteren, kom je wat leren. Gun jezelf twijfeltijd. Durf het niet te weten. Geloof nooit iemand die zegt dat je twijfelen moet afleren, het is juist de essentie van wetenschap en vooruitgang. De grote filosoof Descartes zei al: ‘ik twijfel, dus ik denk, dus ik besta’.
Tenminste, dat denk ik.
Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?
Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!