Alleenstaande moeder

Kavita leidt “een lekker druk bestaan” als werkende alleenstaande moeder van twee zoons van 6,5 en 8 jaar. “Dat zal wel pittig zijn”, zeggen mensen weleens tegen haar. Maar dat wuift ze graag weg: “Het is prima, dit lukt mij!”, denkt ze nu.

Maar zo prima als het nu gaat, ging het niet altijd met Kavita. Twee jaar geleden scheidde ze van haar ex-partner. Daar ging een heftige periode aan vooraf. “Ik had veel fysieke klachten en kon zelfs niet meer autorijden. Ik dacht eerst aan stress. Er was namelijk in korte tijd veel gebeurd. We kochten een huis, trouwden vlak daarna en ik raakte 2 weken na ons trouwen zwanger. Onze tweede zoon kwam toen de oudste amper anderhalf jaar oud was. Ondertussen bleef ik doorwerken en maakte ik mijn hbo-studie af. Dat was achteraf best veel. Maar ik dacht steeds: ‘Zo is het gewoon’.”

Het gezin bij elkaar houden

Kavita besefte pas echt dat dingen anders moesten op 1 januari 2022. Die dag gaf ze aan haar ex-partner aan dat ze niet lekker in haar vel zat en samen wilde uitzoeken wat er aan de hand was. Zijn reactie was niet waar ze op had gehoopt. Kavita stond er voor haar gevoel alleen voor. Ze wilde er graag samen uitkomen, maar haar partner gaf niet mee. En dit was niet de eerste keer dat ze zich zo voelde.

“Je gaat richting een burn-out of overspannenheid”, luidde de conclusie van Kavita’s huisarts. Kavita deed er ondertussen alles aan om erbovenop te komen. Ze sprak met een psycholoog en pakte trauma’s aan. Ondertussen schakelde ze een relatietherapeut in. Uit elkaar gaan was namelijk zeker niet wat Kavita voor ogen had. “Ik ben hindoestaans en binnen onze cultuur heerst het idee ‘Als je trouwt, blijf je voor altijd samen’. Ik voelde me verantwoordelijk om mijn gezin bij elkaar te houden. Scheiden paste niet in het plaatje, ook omdat ik mijn kinderen heel graag elke dag wilde zien.”

Het besluit om te scheiden

Maar de situatie bleek onhoudbaar. Kavita vertelt geëmotioneerd: “Na een tijdje kwamen de psycholoog, relatietherapeut en bedrijfsarts allemaal tot een conclusie die ik diep van binnen ook al had getrokken: ‘Dit was niet mijn huwelijk en niet mijn leven zoals ik me dat had voorgesteld’. Ik was al die tijd voor de kinderen bij mijn ex-man gebleven. Maar dit ging zo niet langer.”

Wat de doorslag gaf? Kavita besefte dat ze haar zoons het goede voorbeeld wilde geven. “Ik wilde mijn zoons laten zien dat je voor jezelf mag kiezen als het niet meer gaat. Dat deed ik vóór die tijd nooit. Ik koos nooit voor mezelf en luisterde altijd maar naar anderen, of dat nu mijn ex-man, mijn moeder, mijn kinderen, mijn werkgever of wie dan ook was.”

Kavita’s bedrijfsarts verwoordde het heel raak: “Je verwaarloost jezelf. Je make-up, kleding, haar en nagels zijn perfect verzorgd. Maar je hebt jezelf van binnen verwaarloosd. Wie ben jij nu echt? Wat wil JIJ?” Het was de eerste keer dat Kavita moest huilen. “Ik legde de lat hoog en wilde alles laten slagen. Zelfs toen ik eraan onderdoor ging, durfde ik de stekker niet uit mijn huwelijk te trekken. Ook was mijn verlangen naar het perfecte gezinsleven, met twee ouders bij elkaar, heel groot.”

Uit de slachtofferrol

Na het besluit om te scheiden brak voor Kavita een pittige periode aan. Terugkijkend heeft ze het idee dat ze in een slachtofferrol zat. “Ik zat in een negatieve flow en het leek alsof alles tegenzat. Ik dacht: ‘Nu ben ik gescheiden, ik ben alleen, ik voed grotendeels in mijn eentje de kinderen op, mijn baan past niet bij me, ik moet in mijn eentje dit huis betalen, en werk en gezin combineren is ook een uitdaging’. Het voelde allemaal zo zwaar en veel.”

Het keerpunt kwam toen haar manager tegen Kavita zei “Meid, kom uit die slachtofferrol!”. Eerst maakte die opmerking haar vooral boos. Hoe kon ze dat nu zeggen? Maar daarna besloot Kavita buiten te wandelen om erover na te denken. “Ik wilde bij mezelf te rade gaan waarom ze dit zei. Opeens besefte ik dat mindset alles is. Als je in een flow van negativiteit blijft hangen, lijkt het alsof alles tegenzit. Als ik mijn kijk op dingen kon veranderen, zou ik vast verder komen.”

Starten met Miracle Roadmap

In die periode zag Kavita meerdere keren filmpjes van 365 Dagen Succesvol voorbijkomen op social media. “Bij de elfde keer dacht ik: misschien moet ik eens een kijkje nemen. Ik schreef me in voor het webinar over leven zonder stress. Geïnspireerd door de aanpak van Arjan en David heb ik me daarna aangemeld voor Miracle Roadmap.” Inmiddels heeft Kavita het programma twee keer gevolgd.

Kavita lacht hardop als ze terugdenkt aan de eerste live dag van Miracle Roadmap. “Ik dacht alleen maar: ‘Zó veel mensen, wat is dit?’. Het voelde heel Amerikaans dat we bijvoorbeeld gingen staan toen David op het podium opkwam. Maar gelukkig zat er een fijne man naast me. Hij zei: ‘Kavita, doe gewoon mee. Je komt straks vanzelf in de flow’. En dat deed ik. Ik stapte in met het idee: wat bij me past, neem ik mee. Wat niet past, laat ik liggen. Dat voelt nog steeds goed.”

“Ik verdien dit”

Na die heftige periode voelt Kavita zich nu meer op haar plek. Ze is aangenomen voor een andere interne functie, die goed bij haar past, en is zelfs binnen een half jaar gepromoveerd. Ze voelt zich weer goed en heeft meer rust gevonden, mede door Miracle Roadmap. “Ik ben heel anders naar dingen gaan kijken. Als ik op een dag doodga, wil ik kunnen zeggen: ‘Ik heb alles uit het leven gehaald wat eruit te halen viel, en alles kunnen accepteren wat is zoals het had moeten zijn.”

Een uitspraak die Kavita ook helpt om dat voor elkaar te krijgen, is “Ik verdien dit”. “Die woorden leerde ik bij Miracle Roadmap en probeer ik mezelf regelmatig toe te spreken. Ik verdien het om een nieuwe functie te krijgen, om goed in mijn vel te zitten, om een nieuwe auto te kopen… Laatst zei ik het ook in de cirkel tegen een paar andere vrouwen: ‘Meiden, ik verdien dit en jullie verdienen ook alles!’ Dat was een mooi moment. Doordat ik me goed voel en uitstraal dat ik verder wil komen, straal ik ook positiviteit uit naar anderen. Het is fijn om hier door Miracle Roadmap samen in te groeien.”

Ontwikkelbudget van werkgever

Kavita kreeg haar deelname aan Miracle Roadmap beide keren 100% vergoed door haar werkgever. “Mijn werkgever biedt een jaarlijks ontwikkelbudget. Door dat op te sparen, is het gelukt om Miracle Roadmap vergoed te krijgen.” Kavita merkt dat Miracle Roadmap haar ook op werkvlak veel brengt. “Om je werk goed te kunnen doen, is het ook heel belangrijk om mentaal en fysiek gezond te zijn en gezonde relaties te hebben met de mensen om je heen. Daar helpt Miracle Roadmap mij bij.”

Vooral merkt Kavita dat ze zelfverzekerder is. Eerder wrong ze zich bijvoorbeeld in allerlei bochten om op woensdag op tijd op kantoor te zijn. “Ik moest dan de kinderen wegbrengen naar school, daarna in de file staan en dan haasten om nog een stukje van de dagstart op het werk mee te maken. Het was elke ochtend een race tegen de klok. Normaal zou ik dit gewoon blijven doen. Nu vroeg ik aan mijn manager of we konden kijken naar een oplossing. Hij heeft toen de dagstart naar half tien verplaatst, waardoor ik met minder stress de dag begin. Jezelf uitspreken helpt blijkbaar echt.”

Lessen meegeven aan de kinderen

Wat Kavita het allermooiste vindt aan de reis die ze, mede door Miracle Roadmap, heeft afgelegd? “Dat ik hierdoor ook mijn kinderen kan laten zien dat het leven veel meer te bieden heeft dan medailles winnen of als eerste klaar zijn met een toets. Ik zeg hen vaak: ‘Het leven loopt precies zoals het zou moeten lopen en is precies zoals het zou moeten zijn’. Ik moest hard lachen toen ik laatst een keer zelf zuchtte en steunde en mijn zoon me precies die woorden teruggaf: “Ja maar mama, het leven is precies zoals het zou moeten zijn.” En zo is dat.

zingeving

Vind jij het lastig om te bedenken wat je wil in het leven?

Dan is dit echt iets voor jou.

In ons gloednieuwe webinar krijg je eindelijk helderheid op wie je bent, wat je wilt en hoe je dat bereikt in het leven – in je werk of op andere vlakken. Meld je snel even aan (=GRATIS) en ontdek alles over hoe je focus en richting vindt in je leven.