De drie niveaus van geluk

Veel van de inzichten die we in onze methodiek gebruiken, komen uit een relatief nieuwe maar invloedrijke stroming in de klinische psychologie: de positieve psychologie. Deze stroming richt zich in tegenstelling tot de meer klassieke psychologie (die zich richt op problemen, zoals depressie of burn-out) op de positieve kant van het mens-zijn, zoals geluk, zelfvertrouwen, liefde en wijsheid. Eén van de grondleggers van de positieve psychologie is Martin Seligman en hij werd door zijn onderzoek en bevindingen een van de meest invloedrijke psychologen van de twintigste eeuw. Volgens Seligman kun je op drie niveaus kijken naar geluk.

Seligman zegt dat je op drie niveaus kunt kijken naar geluk.

#1 Plezier maken 

Plezier is de simpelste, makkelijkst verkrijgbare, maar ook oppervlakkigste manier om gelukkig te zijn. Het gaat hierbij om lol maken en leuke dingen doen en vaak is het gebaseerd op prikkels van buitenaf. Een goed feestje. Een mooie avond met vrienden. Een spannende film of een leuke vakantie. Een geintje met collega’s op het werk. Je ziet: dit is het meest laagdrempelige niveau en met een beetje goede zin kan iedereen dit in haar of zijn leven organiseren. Jammer genoeg is het genetisch vastgelegd in hoeverre je ook echt kunt genieten van dit soort dingen, dus niet voor iedereen werkt het op dezelfde manier. En helaas werkt het ook zo dat zo gauw de gebeurtenis voorbij is, ook een groot deel van het geluk weer voorbij is. Dat maakt het weinig duurzaam. 

#2 Zo kom je in de flow

Niveau twee gaat over ‘flow’, het gevoel dat je helemaal opgaat in je handelingen en dat je volledig in je element bent. Flow is uitgebreid onderzocht door die andere beroemde positief psycholoog, de Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi. In onze 365 Dagen Succesvol-programma’s werken we op de volgende manier aan flow: we onderzoeken hoe je datgene waar je passie voor hebt (je energiebron) kunt combineren met datgene waar je talent voor hebt. Wanneer je die twee gebieden van jezelf kent (en dat is al best moeilijk), ontdek je ook het stuk waarin ze elkaar overlappen. Daar ben je in je element. Je vindt iets te gek om te doen en je bent er nog goed in ook: flow. Ga eens na, wanneer voelde jij je voor het laatst in de flow? En welke passie en talent kregen in die situatie de ruimte? 

#3 Geef het betekenis

Pas op het moment dat je de focus van jezelf afhaalt en kijkt hoe je anderen van dienst kunt zijn, ontdek je de toegang tot echt geluk. Hoe maak je het verschil voor een ander? Hoe maak je het leven van een ander beter, op een manier die bij jou past (je talent) en waar je energie van krijgt (je passie). Het is niet de bedoeling dat je inlevert op plezier en flow – die twee zijn superfijn en mag je heel belangrijk maken. Maar wanneer je daar geen betekenis aan toevoegt, wordt het niet duurzaam en blijft het een beetje ‘leeg’. Je wilt dus onderzoeken hoe je met alles wat jij bent en kunt en hebt meegemaakt, van waarde kunt zijn voor een ander. In onze programma’s besteden we veel aandacht aan deze vragen en keer op keer zien we het verschil bij mensen die dit inzicht in zichzelf krijgen. Het voelt alsof er een dekentje van ze afgaat en ze werkelijk kunnen stralen in dat stuk waar ze energie van krijgen.

Als je die drie elementen combineert: plezier, flow en betekenis (in de taal van de positief psychologen) oftewel passie, talent en behoefte, dan ontdek je het gebied waar jouw geluk ligt. En dat is voor iedereen anders. Gelukkig maar! De truc zit er in dat je niet hoeft te kiezen. Het is niet zo dat je moet gaan voor betekenis, wat vervolgens niet leuk voor je is. De truc zit ‘m in: alle drie. Kies iets waar je geweldig veel voldoening uithaalt (betekenis), op een manier dat je helemaal in je element bent (flow) en waar je superveel plezier uithaalt.

Vrije keus maakt gelukkig

Uit onderzoek blijkt dat je tot ongeveer vijftig procent invloed hebt op je eigen geluk. De rest komt door je genen en de omstandigheden. En binnen die vijftig procent is er één bepalend element dat zorgt dat je er uithaalt wat erin zit: de vrijheid om te kiezen.

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan.

365 Dichtbij is hét gloednieuwe programma met hoogtepunten uit 10 jaar 365 Dagen Succesvol samengebracht in één krachtig programma. Het is gebaseerd op de succesvolle methodiek en is gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Je ervaart stap voor stap hoe je jouw persoonlijke dromen en doelen bereikt. Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8 gemiddeld! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees hier meer over 365 Dichtbij.