Wie hou je voor de gek?

Mijn eigen EP die de opmaat moest vormen tot mijn grote succes kwam maar schoorvoetend tot stand. Ik deed twee jaar over het schrijven en opnemen van vijf nummers. Ik had allemaal verklaringen voor dit slakkentempo: geld verdienen gaat voor, ik ben nu even te moe, mijn privéleven is ook belangrijk, inspiratie laat zich niet dwingen… Ook had ik wel door dat ik last had van faalangst. Het kwam mijn bange ik daardoor wel goed uit als het moment van de waarheid nog even op zich zou laten wachten. 

Toen de EP eenmaal klaar was, bleef ik zitten waar ik zat. Ik zocht geen band, deed niks aan planning: de motivatie om mijn droom waar te maken bleef totaal uit. Na een half jaar moest ik wel concluderen dat het maken van de EP al genoeg was geweest. De bijbehorende droom van een band met optredens werd blijkbaar niet gedreven door passie.

Lust je de shit-sandwich wel?

Eindelijk kon ik, na jaren en jaren van dagdromen toegeven dat het muzikantenleven gewoon niet bij mij past. Weekend na weekend in een aftandse bandbus van Tietjerkstradeel naar Vinkeveen kachelen voor een schijntje, jarenlang ziel en zaligheid geven voor een publiek van drie man en een halve paardenkop zonder te weten of ik ooit de mooie podia zou bereiken, er fulltime naast werken om alles te kunnen bekostigen: de praktijk wees uit dat ik het er niet voor over had.

Ik had alleen maar lopen fantaseren over het perfecte plaatje, en niet over de shit-sandwich die er nou eenmaal bij hoort. Want als muzikant sta je misschien maar 1% van de tijd die je erin steekt daadwerkelijk on stage. Het deed jarenlang te veel pijn om de 1% op te geven. Dat gedeelte van de sandwich leek me zó mooi, zó aantrekkelijk! Toen ik met mijn EP in handen trots op mezelf kon zijn, viel de noodzaak om het podium te bestijgen weg. In plaats van mezelf dagelijks te verwijten dat ik eens van mijn luie kont af moest komen, voelde ik me tevreden en rustig. Daarmee openden zich ettelijke andere deuren, waardoor mijn echte passie naar binnen kon komen wandelen.

Ben jij bereid te lijden voor je droom?

‘Passie’  betekent van origine letterlijk ‘lijdensweg’. Het woord krijgt zo een andere betekenis dan ‘dat wat je heel leuk vindt om te doen’. Een passie is eerder een overkoepelende waarde; dat wat je ZO belangrijk vindt, dat je je er geen leven zonder kunt voorstellen en dat je er veel voor over hebt: vroeg opstaan, lange uren maken, dingen doen die je moeite, tijd en geld kosten, en andere dingen laten.

Toen ik er zo naar ging kijken, ontdekte ik dat niet muziek mijn passie is, maar vrijheid en creëren. Ik doe er inderdaad alles aan om vrijheid in mijn leven te ervaren, en als ik niet geregeld iets maak wat eerst nog niet bestond, word ik ongelukkig. Dit hoeft dus niet per se muziek te zijn! Een lekker gerecht, een gezellig ingericht huis, een mooi gesprek en een pakkend blog zijn net zo goed creaties te noemen. Maar deze zijn tenminste voor elkaar te krijgen zonder dat ik mijn privéleven en vrijheid ervoor hoef op te offeren. En zingen kan ook onder de douche!

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan. 

365 Dichtbij is hét gloednieuwe programma met hoogtepunten uit 10 jaar 365 Dagen Succesvol samengebracht in één krachtig programma. Het is gebaseerd op de succesvolle methodiek en is gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Je ervaart stap voor stap hoe je jouw persoonlijke dromen en doelen bereikt. Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8 gemiddeld! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees hier meer over 365 Dichtbij.